Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Ildens forfedre - kremasjonens kilde i ildstedet

Et foredrag av Terje Østigård.

  • Terje Østigård.
    1/1
    Terje Østigård.

Ildens forfedre - kremasjonens kilde i ildstedet

Fra Skottland til Setesdal, Irland til India, Indoeuropeiske etnografiske spor er entydige: forfedrenes ild ble tent med ilden fra grua og husholdet. De livgivende flammene fra de viktigste ritualene ble deretter brakt tilbake og inn i hjemmet.

Forfedrenes ild var kvinnens ild. Eldbjørg var gudinnen som forente de levende og døde, men i flammene synes også Eldgrim og andre guddommer. Livet rundt ildstedet var det pastorale arnestedet, alle viktige årstidsritualer var ildens ritualer.

I døden var ilden liv og fremtid. Også kremasjonsbålet ble tent med forfedrenes flammer fra husholdets ildsted. Denne ilden ble flyttet fra ildsted til ildsted hvis en familie flyttet fra en gård til en annen.

Bevaring av den livgivende ilden var fundamentalt i det kalde nord og ilden ble ikke bare transportert i keramikk-krukker, men en hellig ild kunne lages ved å kombinere ulike typer ild og flammer: ild fra kremasjonsbålet, ild fra keramikeren, ild fra smeden og mange andre flammer: forfedrene i ilden var med overalt.

Terje Østigård

Terje Østigård arkeolog, forsker og dosent ved Uppsala Universitet. Han har jobbet tverrkulturelt og tverrfaglig, blant annet gjennom feltarbeid i Bangladesh, Egypt, Etiopia, Hellas, Jordan, India, Nepal, Jordan, Palestina, Tanzania og Uganda. I India og Nepal har han forsket på kremasjoner og vann som en livgivende kraft.

De siste årene har han i hovedsak jobbet med Skandinavisk arkeologi, med fokus på blant annet kremasjoner og ritualer.

Han har også skrevet en rekke bøker. Mange av dem er gratis tilgjengelig her!


Foredraget arrangeres i samarbeid med Midgard Vikingsenters Venneforening

Inngang til foredraget er inkludert i ordinær museumsbillett, og starter kl 18.00.

Kombiner gjerne med vårt middagstilbud: Middag + billett = 150 kr (Barn, studenter, honnør: 120kr).