Hopp til hovedinnhold

Idavollen

En levende aktivitetsplass på Midgard vikingsenter!

  • 1/1

Idavollen er et nytt og kjærkomment tilskudd til Midgard vikingsenter og Gildehallområdet – en arena som gir økt tilgjengelighet, flere opplevelser og mer historisk lek og læring nært senteret.

Her ønsker vi å stimulere både til fysisk aktivitet og nysgjerrighet på vikingtidens verden. Med inspirasjon fra norrøn mytologi og historiske funn, er Idavollen blitt et levende formidlingsområde for både små og store.

Fra film til formidling – kreativ stedsutvikling

På Idavollen har vi utviklet en møteplass for formidling av kulturminner fra vikingtid i Vestfold, i tråd med Vestfoldmuseenes attraksjonsutviklingsplan, og fylkets satsing på Vikingveien.

Vi har skapt et aktivitetsområde med vikingestetikk, gjennom gjenbruk av kulisser fra filmen "Vikingjenta Tora" som ble spilt inn på Midgard i 2022. Kulissene kan flyttes ved behov i nye produksjoner eller arrangementer, og har fått nytt liv som arena for læring og frilek.

Idavollen har vært utviklet som et resultat av et bedriftsnettverk gjennom fire år mellom Midgard Vikingsenter, Fantasifabrikken og Orage Forlag i tilknytning til produksjonene av filmen og tegneserien om Vikingjenta Tora. Aktivitetsområdet Idavollen er realisert gjennom støtte Horten kommune og DNB Sparebankstiftelsen, og entreprenøren Casa Bygg.

Utforsk Idavollens mange soner

Idavollen – sentrum av gudenes verden

På sletten finner du det mektige Yggdrasil, verdenstreet i norrøn mytologi, i form av et leketre. Ved foten av treet ligger tingplassen – et sted for samling, fellesskap og fred. Her står ni vaktsomme vikinger i sirkel  og vokter loven og freden– kanskje representerer de de ni verdenene i norrøn mytologi?

I mytologien var Idavollen et fredelig møtested for gudene. Her møttes de i tidens morgen – og hit skulle de komme tilbake etter Ragnarok for å spille brettspill og lage en ny verden.

Vikinggata – hvil, lek og fellesskap

Langs Vikinggata finnes små hus og gapahuker – perfekte for en rast, en matpakke og gode samtaler. Dette er et vikingtun for vår tid, der man kan søke ly og samvær.

Lek og læring i vikingtidens tegn

  • Vikingskipet i lekeområdet symboliserer skipsgravene fra Borre (fra 1852 og 2017). Skipet duver i sanddyner som er et bilde på Oslofjorden – eller Foldin, som den het i vikingtid.
  • Ved siden av ligger en leke-gravhaug som barna kan utforske, samt en runestein de forundre seg over.
  • Våre arkeologiske formidlingsstasjoner gir barn og unge mulighet til å lære om hva arkeologi kan lære oss om vikingtida. Disse stasjonene er åpne under arrangementer og besøk i regi av Den kulturelle skolesekken.
  • Inne på Midgard kan dere se en utstilling som viser ekte funn gjort av barn på området!

Bevegelse og moro for alle

Et eget område er satt av til idrett og fysisk aktivitet – her er det plass til både spill, lek og store bevegelser. Rebusløp med Vikingjenta Tora utfordrer deg på dine viking - kunnskaper.

  • 1/1
    Eirik Handelsmann forteller. Foto: Vicky Mikalsen/Vestfoldmuseene.

Åpen hele året – for hele lokalsamfunnet

Idavollen er ikke bare en del av Midgard vikingsenter – det er også et lavterskel nærmiljøtilbud som er åpent hele året.

Hit kan barnehager og skoler komme spontant, familier ta søndagsturen, og lag og foreninger finne et felles samlingspunkt.

Velkommen til Idavollen – et sted der vikingtid, lek og læring møtes!

  • 1/1
    Foto: Erlend Tveite
Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2