Hopp til hovedinnhold

Kon-Tiki 2, 2015

I november 2015 setter Kon-Tiki2 seilas og skal seile fra Peru til Påskeøya tur/retur. Ekspedisjonsleder for turen er Torgeir S. Higraff. De skal seile med to flåter bygd av balsa-trestammer slik Thor Heyerdahl gjorde det. Noe av grunnen til at de reiser med to flåter, er at det skaper trygghet. Planen er at de skal være cirka syv stykker på hver flåte.

  • 1/1
    Kon-Tiki 2. Ekspedisjon i 2015.

Fakta

  • Kon Tiki II-ekspedisjonen seilet to balsaflåter fra Peru til Rapa Nui (Påskeøya) – og tilbake.
  • Ekspedisjonsleder og initiativtaker er Torgeir Higraff
  • For å bygge flåtene er det hogd 44 balsatrær i Ecuador med hjelp av eksperter på tresorten.
  • Stokkene er knyttet sammen til to flåter på SIMA-verftet i Callao, med hjelp fra den peruanske marinen. Deretter  har flåtene fått mast, seil og roret. Løvtreplanker som kan styre flåtene ved å endre posisjon og dybde i vannet.
  • Planen var å nå Rapa Nui etter ca seks uker og 5000 kilometer. Da snudde ekspedisjonen og dro tilbake til Sør-Amerika.
  • Utstyr med satelittkommunikasjon og jevnlig oppdatering i sosiale medier. Testet også registreringer på vannkvalitet og marint mangfold.
  • Higraff seilte i 2006 Tangaroa-ekspedisjonen fra Peru til Fransk Polynesia, som fulgte i kjølvannet av Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjonen.
  • 1/1
    Kon-Tiki 2. Ekspedisjon i 2015. Foto: Sergey Goltsov

Teknologi

På flåten hadde fantes det nyeste innen teknologi. Dette var både for at de skulle navigere bedre i havstrømmene, og for å kunne kommunisere med resten av verden under reisen. Blant annet blogget besetningen, laget podkast og filmet reisen. The Thor Heyerdahl-instituttet var en av ekspedisjonens hovedsponsorer.

Sentrale spørsmål Thor Heyerdahl stilte seg er om de tidlige polynesierne og de første amerikanerne virkelig utviklet seg i strålende isolasjon fra hverandre? Eller var det et mønster av kontakter som kobler den kystnære delen av Inka-imperiet og folk som reiste de mystiske stående stein hoder på Påskeøya? I århundrer var dette en av de varige mysterier i den antikke verden.

  • 1/1
    Kon-Tiki 2. Ekspedisjon i 2015. Foto: Sergey Goltsov.

Historisk retur

Det er ingen tvil om at sør-amerikanerne besatt maritim kompetanse og teknologi for å seile fra Sør-Amerika til Polynesia. Det som fortsatt er ukjent, men er om de også kunne returnere. Vi vet at det polynesiske folket brukte kanoer og flåter for oppgjør i Stillehavet, men ingen vet om de hadde robuste nok fartøy til å gjøre den skremmende reisen til Sør-Amerika.

Kon-Tiki 2 Ekspedisjonen satt seil i november 2015 og The Thor Heyerdahl-instituttet var stolt hovedsponsor.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2