Hopp til hovedinnhold

Gull, sølv og bronse – Berger tekstil har alle valørene!

Som dere nå vet, så var det jacquardvever på Berger allerede første produksjonsår i 1881. Med disse vevene kunne man ved hjelp av et hullkortsystemet veve kompliserte mønstre, og derfor levere svært eksklusive varer.

  • Nærbilde av veven på Berger museum
    1/1

Allerede i 1883 fikk Berger fabrikk sølvmedalje ved Kunst- og industriutstillingen i Christiania for sine tekstiler. Da Norge ble invitert til å delta på verdensutstillingen i Liverpool året etter, var det Berger fabrik med sine ullvarer som blant andre deltok på vegne av Norge. 

Berger fabrik ved Jens J. Jebsen & Co vant sølv- og bronsemedalje for sine ullvarer. Disse utmerkelsene må ha hengt særdeles høyt. England anses for å være tekstilindustriens vugge og hvor tekstilfabrikkene lå tett i tett. Dronning Victoria åpnet utstillingen 11. mai 1886 og er avbildet på medaljen.

Før århundreskiftet ble det medalje av 1. klasse i København 1888, sølvmedalje i Skien i 1891, sølvmedalje i Stockholm i 1897 og gullmedalje i Bergen i 1899. Fossekleven fabrik var medutstiller sammen med Berger fabrik på 1890-tallet og fikk sølvmedaljer. Senere ble fabrikkene slått sammen. Medaljer ble det også utover 1900-tallet, med gull under jubileumsutstillingen i Christiania i 1914, i Drammen i 1930 og i Brussel i 1935.

Vi tror at det først var under arbeidet med jubileumsutstillingen på Frogner i Christiania at Berger fabrik tok kontakt med Gerhard Munthe og Thorolf Holmboe. Dette for at de skulle tegne mønstre til ullpledd, som skulle markere at det var 100 år siden grunnloven ble skrevet.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2