- 1/1
Foto: Vidar Askland.
I dag er Berger med sitt Berger museum og Fossekleiva kultursenter et levende kunst og kultursamfunn og gamle Fossekleven fabrikk en møteplass med arrangementer og aktiviteter for besøkende fra fjern og nær. Hvordan ble den gamle fabrikken transformert, og hvem sto for transformasjonen?
Berger museums nye permanente delutstilling vil fortelle om de som kom med kapital, tanker og ideer om hva dette stedet kunne bli, men mest om de som med sin kreativitet, energi og pågangsmot klarte å bygge sine virksomheter, sine verksteder og atelierer i et forlatt fabrikkanlegg og legge grunnlaget for det vi ser i dag. Vi må tilbake til 1980- og 1990-tallet hvor de nye gründerne kom til Berger hundre år etter at unge Jens J. Jebsen grunnla den første tekstilfabrikken på Berger.
Det var kunstnere av ulik art, teater, smie, instrumentverksted, skinnsmie og mye mer. Det var kafé, frisørsalong, treningssenter og solstudio – ja, mye aktivitet som var der i kort tid, men også de som ble i lang tid. Vi kan se utviklingen i to faser: Fra 1982-1986 og fra 1986-2000.
Det er yrende aktivitet på Berger også i dag. Nye kunstnere og kulturinteresserte trekkes til stedet, har utstillinger her eller flytter inn i dette godt bevarte industrisamfunnet. De snakker om den unike beliggenheten, det fine lyset og at de flytter til et miljø der kreativitet og mange ulike kunst- og kulturuttrykk blir verdsatt og har sitt visningssted i den gamle fabrikkbygningen. Dette hadde ikke vært mulig uten de som kom utenfra og så mulighetene, både i 1880- og i 1980-årene.