Hopp til hovedinnhold

Veven på Berger museum

I 2015 jobbet Vestfoldmuseene med å fornye Berger museum.
I denne prosessen fikk museet tilbud om å få tilbake en vevstol som tidligere hadde stått på fabrikken. Dette ble utgangspunktet for prosjektet med å få veven på plass og i gang igjen.

  • Vevstolen på Berger museum
    1/1

I 1965 ble Fossekleven Fabrik lagt ned og maskinene i fabrikken ble solgt.

En av vevstolene ble solgt til Tormod Myrjord fra i Bø i Telemark. Han var i gang med å starte sin egen vevstue. Siden den gang har Myrjord vevet sjal og løpere for Husfliden, på denne veven, fram til han ble pensjonist. Da var det på tide å rydde veveriet da lokalet skulle brukes til andre aktiviteter. Han fikk et tips om at vi var i gang med å lage nytt museum og lurte på om vi var interessert i vevstolen. Det var vi! Endelig fikk vi en original vevstol på plass i museumsutstillingen. Det hadde vi savnet.

Vevestolen som nå står i museet er trolig innkjøpt til Fossekleiva fabrikk ett sted mellom 1930-40. Det er en tysk Grossenheimer maskin.

Den har vært i bruk hver dag fram til 2015.

Vårt ønske og mål var å kunne få veven til å gå igjen og å kunne formidle denne delen av historien til våre besøkende.  Et prosjekt ble startet og vi arbeider fortsatt for å nå målet om å kunne veve våre egne pledd på denne.

Veven kommer tilbake til Fossekleiva

I veveriet til Myrjord ble veven demontert i alle sine små og store deler for så å bli fraktet på lastebil fra Bø til Berger. Myrjord kom til Berger og i samarbeid med Berger Museumsforening og ansatte i Berger museum ble veven montert sammen igjen.

Tannhjul, bommer, stag og reimer måtte på sine respektive plasser.  Mutrer og skruer skulle også festes. Taljer og løfteanordninger måtte til for å få de største og tyngste delene på plass. Etter to lange dagers arbeid stod veven ferdigmontert i den nye utstillingen.