Hopp til hovedinnhold

Brevet fra Auschwitz

En digital fortelling med utgangspunkt i et postkort fra mars 1943. Dette er Larvik Museums bidrag i markeringen av frigjøringsdagen 8. mai 2020.

  • 1/1
    Elias og Sofie.

I 2020 var det 75 år siden frigjøringen. På grunn av koronapandemien, fikk vi ikke anledning til å møte publikum med foredrag, samtaler eller blomsternedleggelser, men markerte det på vår måte.

Vi som arbeider med Vestfoldmuseenes formidlingsopplegg «Det angår også deg» har tatt utgangspunkt i en lokal skjebne eller sted som knytter Holocaust til vårt nærmiljø. Denne ufattelige tragedien skjedde også her hvor vi bor og lever våre liv, og mange fikk ikke oppleve frigjøringsdagen 8. mai 1945. Dette er vårt bidrag til minne om dem.

Familien Sachnowitz fra Larvik

På Larvik Museum formidler vi historien om familien Sachnowitz til flere hundre elever hvert år. Det er viktig at unge mennesker får kjennskap til andre verdenskrig nå når de aller fleste tidsvitnene er borte.

Familien Sachnowitz fra Larvik

Familien Sachnowitz bodde i Sveins gate på Nanset, og var viktige bidragsytere i Larviks kultur- og idrettsliv før krigen. Faren Israel Sachnowitz var aktivt medlem i den lokale sjakklubben, og Martin Sachnowitz var orkesterleder for Vestfolds første jazzband, Harmony Kings, og dessuten med på Larvikslaget som vant NM i bridge. Frida og Rita Sachnowitz var aktive turnere, Elias Sachnowitz drev flere forretninger i Larvik og Tønsberg, og Marie Sachnowitz var en av Larviks mest talentfulle sangerinner. Herman og Frank Sachnowitz spilte begge i Larvik bymusikk, og Samuel Sachnowitz spilte i byens symfoniorkester.

Israel Sachnowitz kom til Larvik i 1910. Han hadde flyktet fra jødeforfølgelsene i Russland i 1903. Sammen med en kamerat rodde han over Østersjøen til Sverige, og kom videre til Norge noen år senere. Han traff Sara Lahn som også var jødisk og kom fra Latvia.

I Larvik kjøpte de en liten butikk på torget som de kalte Larvik ekviperingsmagasin. Israel og Sara fikk etter hvert en stor barneflokk. Martin (f. 1910), Elias (f. 1911), Samuel (f. 1912), Rita (f. 1915), Marie (f. 1919), Herman f. (1921), Frida (f. 1923) og Frank (f. 1925).

Arrestasjon, internering og deportasjon

Den 26. oktober 1942 ble Israel Sachnowitz og hans fem sønner arrestert og brakt til Berg interneringsleir. En måned senere ble også de tre døtrene arrestert. Den 26. november 1942 ble Israel, Martin, Elias, Samuel, Herman og Frank Sachnowitz deportert med D/S Donau, sammen med 523 andre norske jøder. Tre måneder senere ble også Frida og Rita deportert med skipet Gotenland.

Historien som fortelles i denne digitale fortellingen handler om et postkort som i mars 1943 ble sendt til Sofie Kristensen som bodde i Prinsegata i Larvik. Hun var forlovet med Elias Sachnowitz. Brevet befinner seg i samlingen til Jødisk Museum i Oslo, og på Larvik Museum har vi vært så heldig at vi har fått lov til å bruke dette postkortet i vår formidling om familien Sachnowitz.

I dag er det 75 år siden andre verdenskrig tok slutt. Frigjøringsdagen var en gledens dag. Men det var også mange som hadde mistet sine kjære, og som gikk inn i det frie Norge i mai 1945 med sorg og lengsel. Larvik mistet mange under andre verdenskrig, og spesielt var det mange som hadde omkommet til sjøs under arbeid for den norske handelsflåten. Forsøket på å utrydde de norske jødene rammet også Larvik hardt. Av de ni medlemmene av familien Sachnowitz var det bare 23 år gamle Herman Sachnowitz som overlevde og fikk vende tilbake til det frigjorte Norge og hjembyen sin etter krigen.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1