Hopp til hovedinnhold

Herregårdshagen: En gjenoppdaget karpedam

  • 1/1
    Bilde av karpedammen fra 2024.

Herregårdshagen: En gjenoppdaget karpedam

To pinner med QR-koder som er satt ned i plenen utenfor Herregårdens østfløy markerer hvert sitt hjørne av en karpedam som lå i den historiske Herregårdshagen. Her kan du lese mer om hva arkeologene har funnet.

Siden 2021 har arkeologer og hagekunsthistorikere undersøkt den gamle Herregårdshagen på oppdrag fra Vestfoldmuseene og Larvik kommune. Vi ønsker å finne ut mer om den historiske hagen. Like under asfalt og plen ligger nemlig fremdeles mange spor fra hagen, og disse funnene gir oss verdifull informasjon om hvordan den så ut, hva den inneholdt, og hvordan den var bygget opp. Ikke minst er dette et viktig grunnlag for en gjenskaping av hagen.

I 2021 og 2024 undersøkte forskerne området utenfor Herregårdens østfløy, og her fant de den ene av totalt fire rektangulære karpedammer som i grevskapstid lå i residensens hage.

  • 1/1
    Den gjenoppdagede dammen er markert med blått på 1688-kartet over Herregården med hage.

Undersøkelser i 2021

Grevskapstiden tok formelt slutt i 1821. De to karpedammene mot sør er fremdeles synlige på et kart fra 1818, men i løpet av tiårene etter ble de enten fylt av masser eller grodde igjen. Etter å ha inngått som en fast del av hagen i drøyt 200 år, ble så de to nordligste dammene i Herregårdshagen gjenfylt rundt 1900. Derfor var det stor jubel i 2021, da arkeologene fant den vestre avgrensningen til dammen under plenen der herregårdskafeens benker står i sommersesongen. Dammen kom tydelig frem som en nedgraving i blåleiren. 

  • 1/1
    Tverrsnitt av del av dammen i 2021.

Dammen dukker opp i en rivegrop

I 2024 ble skolebygningen Annekset revet, og da arkeologene undersøkte i rivegropa senere samme vår, gravde de seg gjennom påfylte masser fra nyere tid. Den nordlige langsiden på karpedammen, som først ble oppdaget i 2021 på plenen mot vest, ble raskt påvist. Lengst ned dukket det opp et lag med ren blåleire. Da arkeologene renset profilen i sjakten, kunne de følge dammen helt ned til blåleirelaget som trolig var bunnen. I en ny sjakt mot øst, kom den gledelige overraskelsen: en intakt kant! Denne nordøstre damkanten ligger fremdeles blottlagt.

  • 1/1
    Under massene lengst inn i hjørnet av denne rivegropa dukket karpedammen opp i 2024.

Hva du kan se av dammen i dag

Om du står med ryggen mot Herregården og Storgata, er det fremdeles mulig å få øye på damkanten om du beveger deg nordover langs sikkerhetsgjerdene ved rivegropa. Resten av dammen som er gravd frem er enklere å se, og ligger like innenfor sikkerhetsgjerdet. Her og der har løse masser i veggene i sjakten falt ut, og dermed er ikke sjaktene like pene og vannet like blålig som da dammen var nyutgravd. En mur som går tvers over dammen står igjen som fundament fra skolebygningens tid. Befinner du deg på sørsiden av sikkerhetsgjerdet, kan du få et bedre inntrykk av den lille, gjenoppdagede delen av dammen når den fylles av regnvann.

  • 1/2
    Dam under utgraving: en mur i retning vest-øst bryter tvers over den blottlagte delen av dammen.
  • 2/2
    Kanten i nordøst fylles raskt igjen av regnvann.

Nysgjerrig på hva arkeologene har funnet i Herregårdshagen?

 Her kan du lese en artikkel som tar for seg de tre første årene.

PÅGÅR NÅ: Tolkning og analyser fra arkeologiske undersøkelser i 2024. Nye undersøkelser planlegges for 2025.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2