Ta med barna på lysstøping!
Velkommen til feiring av Allehelgensdag på Slottsfjellsmuseet! torsdag 3. november! Vi markerer dagen med lysstøping for små og store.
Lysets betydelse
Lyset var et symbol for Jesus, og gjennom Jesus, et symbol for Gud. Allerede i Gamle testamentet et frelseren (Kristus) omskrevet som ‘Det store lyset, Rettvises sol, Dagen som ikke forsvinner’.
I kirkekonstruksjoner har lyset bland annet symbolisert Gud, og at det var gjennom lyset som menneskets sjel kan bli fyllet av Gud. Lyset har blitt brukt i arkitekturen for å få sanser å våkne, og med hjelp av lyset sette alteret i fokus i kirken, så som Kristus lys skulle være senterpunkt for mennesket.
Lyset i middelalderen, og i dagens kirke, symboliserer liv og Gud, men det kan også være en trøst for sørgende, en beskyttelse mot onde ting, og et symbol for trivsel og varme. Dessuten er det fint som pynt i for eksempel hjemmet.
Allehelgensdag
1. november er Allehelgensdag i den katolske kirken, men i dag har feiringen av denne høytiden blitt lagt til første søndag i november. I år betyr det søndag, 6. november. På allehelgensdag er det vanlig å tenne lys på graver og i kirker for å minnes de som har dødt.
Allehelgensdag er en dag da vi tenner lys på graven til dem vi savner som har dødt, dette for å minnes dem og finne nærhet til dem. I starten var allehelgensdag en dag da man skulle minnes de helgen som ikke hadde en egen dag, men ble allerede i middelalderen utvidet til å omfatte alle kristne som dødt og var førebilder for de levende. Etter reformasjonen ble dette fortsatt feiret, men fokus ble mer og mer på å minnes døde pårørende og venner.
Arrangementet er inkludert i vanlig inngangsbillett.
Velkommen til Slottsfjellsmuseet!