Nasjonalt kompetansesenter
Borgsenterets hovedmål er å være det nasjonale kompetansesenteret innen borgforskning- og formidling i Norge, med ansvar for drift og tilrettelegging av forskning og forskningsbasert formidling.
Ny kunnskap om norske borganlegg skal utvikles i egen regi og i samarbeid med andre nasjonale og internasjonale institusjoner. Forskningen skal formidles til et bredt publikum.
Det er middelalderens kongelige borganlegg i stein som i første omgang skal være gjenstand for forskning og formidling gjennom Norsk Borgsenter.
Norsk Borgsenter er lokalisert på Slottsfjellsmuseet og driftes av Vestfoldmuseene og Cecilia Gustavsen har rollen som koordinator for borgsenteret.
Universitetet i Sørøst-Norge bistår med forskningsrelaterte oppgaver.
En nasjonal tverrfaglig forskningsgruppe er tilknyttet borgsenteret. I tillegg til Vestfoldmuseene, er følgende institusjoner er representert:
Økende interesse
Internasjonalt er det en økende interesse for forskning på middelalderborger. Borger er tradisjonelt forbundet med krig og militære funksjoner, men nyere studier har utvidet perspektivene til å inkludere også deres sammenheng med økonomi, makt, samfunn, symbolikk og formingen av landskapet.
I Norge har ikke borger vært et hovedfokus, selv om viktig dokumentasjon av borganleggene ble utført på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. I senere år har det kommet enkelte viktige studier av enkelte sider av noen av borgene, men en mer helhetlig og mangefasettert tilnærming til borgene har manglet.
- Hvordan så borganleggene ut?
- Borganleggene i internasjonalt lys
- Borger i krig
- Borgen som kongelig residens og livet på borgen
- Borgen, byen og omlandet
Disse spørsmålene er blant dem vi ønsker å se nærmere på i Norsk Borgsenter.
Forskningsplan
Katalog 2021
Katalogen «Norsk Borgsenter 2021» inneholder informasjon om Norsk Borgsenter, norske borganlegg samt forskningsartikler av professor Bjørn Bandlien (USN), Professor Erik Opsahl (NTNU) og førsteamanuensis Alf Tore Hommedal (UiB).