Hopp til hovedinnhold

Bokslipp: Gullgubbens arkeologi

NB! Arrangementet har funnet sted

Boken, skrevet av Terje Gansum, direktør i NIKU, er nå levert fra trykkeri og vi er klare for bokslipp. Holdes også på Sjøfartsmuseet i Larvik 27.05.

Slottsfjellsmuseet
28. mai 2025
18.00 – 19.00
  • 1/1
  • Terje Gansum. Foto: Sara Langvik Derrick

Nok en gullgubbe er funnet på Hovland!

I 2019 fant Sverre Næsheim en gullgubbe på gården Hovland i Larvik kommune da han var ute og søkte med metalldetektor. Våren 2025 ble det gitt dispensasjon fra kulturminneloven slik at Sverre kunne søke på fredet areal i samarbeid med arkeologene fra kulturarv. Resultatene lot ikke vente på seg, og en ny gullgubbe er nå funnet på Hovland!

Gullgubben er en tynn gullfolie med innstemplet parmotiv og den er ca. 1 cm2. Den er liten, men bærer med seg en stor historie. Gullgubber dateres til perioden 550-820 AD. Dette andre funnet ble gjort bare uker etter at en bok om gullgubbene ble send i trykken. Gullgubbenes arkeologi er tittelen og boken er utgivelse fem i serien Vikingveien.

Det er Terje Gansum, tidligere leder for Kulturarv i Vestfold fylkeskommune, nå direktør i NIKU som har skrevet boken. Boken er nå levert fra trykkeriet og det er på tide med bokslipp.

Den 27. mai er det bokslipp på Sjøfartsmuseet i Larvik og den 28. mai er det bokslipp på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Tidspunkt for begge kveldene er kl. 18:00 og Terje Gansum holder et foredrag om gullgubbene, Hovland og andre kjente funnsteder.

Velkommen!

 

Motivasjon

Det var den arkeologiske etterforskeren i meg som våknet. Gullgubbene har ikke en åpenbar funksjon og de er hittil funnet på lokaliteter som vitner om relativ høy status. Gullgubbene ligger som oftest i konsentrasjoner. Jeg ville finne ut hvorfor, og gikk gjennom tilgjengelig dokumentasjon. Det ga meg en detaljert kunnskap og oversikt over funnkontekstene. Det viste seg å være mønstre i materialet som satte meg på sporet av nye sammenhenger. Oppgaven var litt som å forsøke å løse en gåte hvor flere ukjente elementer etter hvert fremsto i mer forklarlige former. 

Konkret funn

Min interesse for gullgubber har vært der siden tidlig på 1990-tallet, men den gang hadde jeg oppmerksomheten rettet mot lokalitetene hvor de var funnet. Interessen for å gå dypere i dette materialet kom da det ble gjort et detektorfunn av gullgubbe Hovland i Vestfold. Det utløste en nysgjerrighet som aktiverte tidligere lesning. Jeg etablerte nye relasjoner til forskere og gjenopptok kontakt med kollegaer som har arbeidet med tematikken. Dette forskningsarbeidet endte med tolkninger som jeg ikke så konturene av da jeg startet.

Nysgjerrighet

En god egenskap ved å være forsker, er å være nysgjerrig og åpen. Gullgubber har blitt analysert på så mange måter. Det jeg oppdaget da jeg begynte å interessere meg for funnkontekstene, var at det aktiverte min interesse for stratigrafisk analyse som kunne kombineres med nitidig gjennomgang av tekster og begreper. Arbeidet har vært drevet av nysgjerrighet og vilje til viten.

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2