Hva er en borg?
Allerede i forhistorisk tid ble det bygd forsvarsanlegg på toppen av høyder, berg og fjell. Keltiske og romerske festninger er forgjengerne til våre middelalderborger. Byggingen startet i Frankrike på 800-tallet, og spredte seg raskt til Vest-Europa.
En borg er et sluttet forsvarsanlegg, dvs. at den er lukket inne av murer. I tillegg kan borgen være bolig for de kongelige og ha en representativ funksjon. Dette betyr at man kan bo der, holde møter og ta imot gjester. En borg er nesten alltid lagt på et høydedrag, slik at man har god oversikt over området rundt. Borgen beskytter alltid et område.
I middelalderen kunne en borg bli omtalt som «castellum» («kastala», «kastell») eller «castrum». Castrum kan bety både «borg», «hus» og «slott».
I senmiddelalderen, fra ca. 1350, blir ordet «hus» mer og mer brukt i Norden, slik som Tunsberghus, Akershus og Båhus.
En borg som forsvarsanlegg har tårn, hus for borgens besetning og gjerne en kirke. Borger kunne fungere som periodiske oppholdssteder for konger og andre viktige personer.
Fra de tidligste tider hadde de fleste borger en bestemt standard i utforming og konstruksjon. Det mest sentrale trekket i borgen var «donjon» (borgtårnet /kommandotårnet). Hovedfunksjonen til borgtårnet var også å fungere som bolig for å gi trygghet i krigsperioder. Tårnet kunne også fungere som lager og fengsel.
På 1300-tallet besto borgen på Berget i Tønsberg av en ytre og en indre ringmur, Magnus Lagabøtes teglkastell (borgtårnet), Bredestuen og Mikaelskirken. Til den ytre ringmuren fantes tre mindre tårn: Vest-, Syd- og Nordkastellet og flere åpne/halvåpne rundtårn (rondeller). Det fantes også flere bygninger på Berget, noen var faste, andre midlertidige. Det var vanlig å sette opp laftede bygninger når begivenhetene krevde det.
Norges borger var bosteder for de kongelige. I tillegg var de administrasjonssentre for områdene rundt. I middelalderen hadde ikke kongene et fast bosted, slik som i dag, men reiste rundt om i landet. I Norge ser det ut til at kongene utover i middelalderen forflyttet seg mellom de viktigste byene og borgene. Tønsberg med Tunsberghus var en av de viktigste oppholdsstedene for de kongelige på 12- og 1300-tallet, helt frem til Håkon 6.s død i 1380. Både Magnus 6. Lagabøte (1263-80) og Håkon 5. (1299-1319) ble født her.
På borgen var det til enhver tid en høvedsmann (leder), soldater og tjenerskap. Antallet soldater og tjenere må ha økt i de periodene kongelige bodde der. De kongelige hadde dessuten prester og munker i sin tjeneste, ikke bare til religiøse formål, men også som skrivere. I tillegg var det trolig prester knyttet til Mikaelskirken på borgen.
Modellen av Tunsberghus bygger på tidligere forskning
Arkeologiske utgravninger ble først foretatt av arkitektene Haakon Thorsen (1877) og deretter av Johann Meyer (1898). Arkitekt Gerhard Fischer gjorde de mest omfattende arkeologiske utgravningene på Slottsfjellet i tiårs-perioden 1924-1934. Det er hans tolkninger som ligger til grunn for dagens rekonstruksjon. Anna-Lena Eriksson skrev sin doktoravhandling om borgen i 1995, og i senere tid har arkeolog Regin Meyer ved NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) forsket på borgen. Norsk Borgsenter er i gang med nytt forskningsarbeid rundt Tunsberghus, og en fagfellevurdert publikasjon vil utgis i 2024.
Skriftlige kilder har stor betydning for tolkningen av modellen. De arkeologiske gjenstandsfunnene gir også viktig informasjon. Store deler av gjenstandene kan fortelle om borgen som et maktpolitisk sentrum.