Sydkastellet
Fra byen førte en svært bratt kløft opp til borgen og til et søndre porttårn, kalt Sydkastellet. Tårnet var bygget rett på fjellgrunnen med en grunnmur ca 1,2 – 1,5 m tykk og med naturstein i varierende størrelse. Inngangspartiet var i plan med terrenget og porten har vært ca 1,7 m bred. Det er funnet mye rester etter teglstein fra bygningen, mange profilerte former kan tyde på at tårnet har hatt et hvelv. Det er også funnet svartglasert formtegl av brent leire fra den lokale teglovnen, noe som tyder på at utformingen av fasaden mot byen har vært usedvanlig flott. Tegl som bygningsstein antyder en senere ombygging sist på 1200-tallet eller i begynnelsen av 1300-tallet.
I borgens tidlige historie, på 11-1200-tallet, kan inngangstårnet mot syd ha vært et tretårn bygd på fire hjørnestolper. I 1201 hadde baglerne kontroll på borgen, mens birkebeinerne under ledelse av kong Sverre (1177-1202) prøvde å innta berget. Kong Sverre forsøkte flere knep for å ta knekken på baglerne. En natt ble birkebeineren Svein Munke sendt opp til Sydkastellet for å feste en tauende til den ene stolpen. Ved et signal skulle 100 mann dra i tauet, som imidlertid røk like før bygningen holdt på å gi etter. Han sendte også en flokk menn opp den bratte bakken mot Sydkastellet mens de holdt en lem til skydd for piler og stein ovenfra. Planen var å sprenge portdøra med en tømmerstokk samtidig som de holdt den tunge lemmen over hodet. Det var et nytteløst prosjekt.
Visste du at?
…. hovedinngangen fra byen var gjennom Sydkastellet? De tilreisende som skulle delta i gjestebud og på møter på borgen har helt sikkert kommet til Tunsberghus gjennom Sydkastellet. Da kongene selv kom til byen med skip, ble de nok møtt av en delegasjon bymenn på havnen, mens høvedsmannen og garnisonen ventet på å ta imot dem på borgen.