Hopp til hovedinnhold

Jernbanehistorisk seminar

Velkommen til seminar 16. juni på Eidsfoss jernverksmuseum!

  • 1/1
    Vestfossen, 1879. Foto: Eiker arkiv.

Velkommen til jernbanehistorisk seminar på Eidsfoss!

Program

Kl. 12.00-13.00: Bjørg Eva Aasen, Norsk jernbanemuseum, Hamar: «Narvesens aviskiosk fra 1921 - hvordan og hvorfor restaurere?»
Norsk jernbanemuseum mottok høsten 2017 en omkring 100 år gammel Narvesenkiosk. Foredraget handler om hvordan kiosken ble restaurert slik at den i dag er en av de flotteste attraksjonene på Norsk jernbanemuseums anlegg på Hamar. Narvesen kioskkompani er et spennende stykke norsk historie, som er flettet sammen med jernbanehistorien. Bertrand Narvesen (1860-1939) fra Larvik, grunnla selskapet i 1894 for salg av lesestoff for reisende ved jernbanene på Østlandet. Narvesen ble et landsdekkende selskap som solgte en rekke varer, og som la grunnlaget for stiftelsen Fritt ord.
Aasen er utdannet etnolog og utstillingsansvarlig ved Norsk jernbanemuseum. Hun har jobbet med å løfte jernbanehistorien opp fra sporet og vise jernbanens samfunnsrelevans og betydningen av et godt utbygd transportsystem for landet økonomisk, teknisk, sosialt og geografisk.

Kl. 13.00-13.30: Museumsforeningen Vestfold privatbaner: «Restaurering av Narvesen-kiosken på Reidvintunet». I 2019 sto en ferdig restaurert Narvesenkiosk fra Hvittingfoss stasjon på Reidvintunet, etter å ha blitt pusset opp av museumsforeningen.
Museumsforeningen forteller om restaureringen fra det frivillige livs side.

Kl. 13.30-14.30: Bent Ek, Eiker historielag: "Vestfossen - stasjonsbyen ved Eikeren"
Vestfossen ble stasjonsby 10. november 1871, da jernbanen mellom Hokksund og Kongsberg åpnet. Da var Vestfossen alt et flere hundre år gammelt industristed, men jernbanen gjorde at stedet kunne fortsette å utvikle seg inn i treforedlingsindustriens tidsalder og overleve som tettsted. Samtidig var Vestfossen et viktig knutepunkt for ferdselen videre sørover langs Eikeren til Eidsfoss.
Ek er historiker og har arbeidet som dette på heltid i 30 år både som frilanser og som leder for Eiker Arkiv og kulturminnevernrådgiver i Øvre Eiker kommune. Han har skrevet flere bøker, vesentlig om næringsliv og lokalhistorie i Eikerbygdene.

Kl. 14.30-15.00: Fred Nordseth: «Dampskipet Stadshauptmand Schwartz’ tid på Eikern»

Kl. 15.00-16.00: Vi følger Fred bort til dampskipet for omvisning på båten. Varer så lenge det varer!

Nordseth har stått i en mannsalder stått i bresjen for bevaringen av kulturminner på Eidsfoss, blant annet hevingen og restaureringen av dampskipet Stadshauptmand Schwartz. Dampskipet sank ved kai på slutten i 1931, og ble forsøkt hevet to ganger, før Nordseth samlet en gjeng ildsjeler, som fikk hevet den i 1995. Begivenheten ble sendt på Norge rundt og hundrevis av mennesker møtte opp. Nordseth forteller om båtens reise som «Eikerns hvite svane» til den nå etter 41 år med dugnad, fremstår som et kulturminne på land. Etter foredraget tar han oss med bort for å ta båten nærmere i øyesyn.
Fred Nordseth er leder i Stiftelsen for bevaring av kulturminner og miljø på Gamle Eidsfoss, «Gamlestiftelsen» på folkemunne.

Sted: Eidsfoss jernverksmuseum «Snekkerverkstedet». Eidsfossveien 54, 3095 Eidsfoss.

Pris: Kr. 100,-.

Velkommen!

  • 1/1
    Kiosk. Foto: Norsk Jernbanemuseum.
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1