Hopp til hovedinnhold

Arkiver etter bondeorganisasjoner

Vestfoldarkivet har mottatt arkivmateriale etter tre organisasjoner knyttet til landbruket og bygdebefolkningen i Vestfold. De tre er Vestfold Bondelag, Vestfold Bygdekvinnelag og Vestfold Bygdeungdomslag.

  • Bildet viser tre sorte bøker som ligger på et bord. Alle tre har gullskrift på forside der det står Møteprotokoll, Vestfold bondelag og er tegnet et kornnek.
    1/1
    Møteprotokoller fra Vestfold Bondelag. FOTO: Eivind Gramer

Vestfold Bondelag

Vestfold Bondelag er et fylkeslag under Norges Bondelag, og har p.t. 3200 medlemmer fordelt på 18 lokallag. Bondelaget er en organisasjon som arbeider faglig, sosialt og politisk for bøndenes og bygdebefolkningens kår.

Landboforeningene

Bondelagets historie i Vestfold starter allerede i 1860-årene med de såkalte «Landboforeningene». Disse gikk i 1896 sammen i Norges Landmannsforbund. Forbundet skiftet navn til Norges Bondelag i 1922. I utgangspunktet var Vestfold delt i fire kretser:

  • Brunla krets – kommunene Brunlanes, Hedrum, Tjølling og Lardal
  • Sandar krets – Sandeherad (Sandar), Stokke, Andebu og Ramnes
  • Jarlsberg krets – Tjøme, Nøtterøy, Sem og Borre
  • Skoger krets –Våle, Botne, Hof, Sande, Strøm og Skoger

Fylkeslag

Under andre verdenskrig lå aktiviteten til bondelagene for det meste nede, men fra 1945 startet man opp på ny. Det ble da vedtatt å organisere virksomheten i fylkeslag, og konstituerende møte i Vestfold fylkeslag av Norges Bondelag ble holdt 12. desember 1946.

Bygdekvinnene

Bygdekvinnenes foreninger startet først opp som lokalforeninger (den første på Sunnmøre i 1917), og fra 1928 organiserte man de første fylkeslagene. I den første tiden skjedde virksomheten under paraplyen til Norges Bondelag, men den 15. november 1946 stiftet man Norges Bondekvinnelag som selvstendig forening. Bondekvinnelaget skiftet i 2002 navn til Norges Bygdekvinnelag.

Norges Bygdekvinnelag samarbeider nært med Bondelaget, og er en pådriver for levende bygder. De er opptatt av sosiale tiltak i bygdene, og er en forkjemper for kvinners økonomiske og sosiale rettigheter.

Vestfold Bygdekvinnelag har i alt 18 lokallag, og arrangerer bl.a. diverse kurs, foredrag, utflukter, hyggetreff og andre sosiale arrangementer.

Bygdeungdommen

Norges Bygdeungdomslag startet, i likhet med bygdekvinnene, sin virksomhet innen rammen av Norges Bondelag. Fra starten av kalte man seg Norges Bondelags Ungdomsfylking. Den 10. august 1946 ble Norges Bygdeungdomslag stiftet som selvstendig forening.

Vestfold og Telemark Bygdeungdomslag er et fylkeslag under Norges Bygdeungdomslag. Vestfold og Telemark BU består av 6 lokallag, med egne styrer som blir valgt på årsmøtet. Lokallagene har jevnlig møter hvor det planlegges arrangementer og aktiviteter.

Arkivene

Arkivene etter de tre organisasjonene er ferdig ordnet, og består av totalt 2,5 hyllemeter arkivmateriale. Se arkivkatalogene på Arkivportalen:

A-3008 - Pa 1723- Vestfold bondelag

A-1197 - Pa 147 - Vestfold bygdekvinnelag

A-3009 - Pa 1724- Vestfold bygdeungdomslag

Arkivene er tilgjengelige på Vestfoldarkivets lesesal.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2