Hopp til hovedinnhold

AS Hektors fangstlisens

I 1911 gav britiske myndigheter Hvalfangstselskabet AS Hektor tillatelse til å fange hval i Sør-Shetlandsøyene og etablere landstasjon på Deceptionøya. Denne fangstlisensen er på Norges dokumentarv. Fangslisensen er del av arkivene selskapet N. Bugge fra Tønsberg.
Her kan du lese om fangstlisensen og forhold rundt denne.

Fangstlisensen som dokumentarv

I tidsrommet fra 1880-årene fram til første verdenskrig spredte den norske hvalfangsten seg til alle kontinenter og verdenshav. Nordmenn fanget hval etter Svend Foyns metoder i Europa, Amerika, Afrika, Asia og Australia.

Antarktiske farvann ble tatt i bruk i 1904, og de rike feltene i Antarktis førte til en rask etablering av selskaper. I 1911 var 15 selskaper involvert i hvalfangst på feltene omkring Sør-Georgia og Sør-Shetland.

For å begrense den enorme sløsingen med hvalressursene, ønsket britiske myndigheter, som hadde hevdet suverenitet over området, å regulere fangsten gjennom konsesjoner og fangstlisenser. The Whale Fishery Ordinance ble utformet i 1908. Her fikk den britiske guvernøren for Falklandsøyene myndighet til å regulere fangstens omfang gjennom fangstlisenser. Dette ble fulgt av en rekke nye bestemmelser i 1912. En fangstlisens gjaldt for tre geografiske områder; Sør-Sandwich med Sør-Georgia, Sør-Shetland med Graham Land eller Sør-Orknøyene. Fangstlisensene var å anse som verdipapirer, og ble også gjenstand for salg hvalfangstselskaper i mellom.

I 1911 fikk det norske hvalfangstselskapet AS Hektor tillatelse til å fange hval for ett år ved Sør-Shetland og Graham Land. Lisensen innebar:

1) Konsesjon for fangst med flytende kokeri og hvalbåter i britisk territorialfarvann.
2) Enerett til å etablere en landstasjon på Deceptionøya.

Landstasjonen på Deceptionøya er den eneste egentlige næringsvirksomhet som er drevet så nær Antarktis.

Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 1