Hopp til hovedinnhold

Arkivet etter Buskerud bondelag - viktig kilde til Buskeruds landbrukshistorie

Buskerud er et stort og topografisk variert fylke som strekker seg fra fjord til fjell. De ulike landskaps- og naturforholdene har i høyeste grad også påvirket landbruksnæringens utvikling og spesielle tilpasninger opp gjennom historien innenfor det som i dag er Buskerud fylke.

  • 1/1
    Seniorrådgiver Ole Andreas Lilloe-Olsen og generalsekretær Wenche Redzepi i Buskerud Bondelags arkivrom på Hønefoss (Foto: Ann Tove Manshaus, Vestfoldarkivet)

En sentral kilde til primærnæringens historie i nyere tid er arkivet etter Buskerud Bondelag. Arkivet oppbevares i dag i Buskerud Bondelags kontorlokaler på Hønefoss. Dette er ikke optimalt da organisasjonen er på flyttefot. Det begynner å haste med å finne moderne og tilpassede løsninger som kan sikre forsvarlig bevaring. 

Sikre privatarkiv

Koordinator for privatarkiv i Buskerud, Ann Tove Manshaus ved Vestfoldarkivet, har derfor blitt invitert til befaring i dagens lokaler på Hønefoss. Generalsekretær Wenche Redzepi og seniorrådgiver Ole Andreas Lilloe-Olsen i Buskerud Bondelag kunne her vise fram det rikholdige arkivet. Lilloe-Olsen er nok den med best kjennskap til samlingen og Bondelagets historie. Han skrev også Buskerud Bondelags 75-årsberetning i forbindelse med jubileet i 2021. 

  • 1/1
    Fra Buskerud Bondelags arkiver (Foto: Ann Tove Manshaus, Vestfoldarkivet)

Lilloe-Olsen kunne under befaringen fortelle at det ikke bare er dokumentasjon og kilder etter Bondelaget som er samlet i mapper og permer i Bondelagets arkivrom, men også materiale etter blant annet Buskerud Bygdekvinnelag, Buskerud Bygdeungdomslag og Bygdefolkets studieforbund.

Lang historie

Bønders organisering i Buskerud er heller ikke noe som startet opp med etableringen av Buskerud Bondelag i 1946. Dagens Norderhov sogelag på Ringerike, som i dag er et lokallag under Buskerud Bondelaget, kan vise til en historikk som strekker seg helt tilbake til 1810 da Selskabet for Ringeriges Vel ble stiftet. Selv om denne foreningen ble lagt på is allerede i 1817 fikk den nytt liv i 1831 og da under dagens navn. Et av foreningens formål helt fra begynnelsen av 1800-tallet har vært å arbeide for bedring av bøndenes stilling og sikre gode arbeidsvilkår.

Sikre gode bevaringsforhold

Arkivene etter Buskerud Bondelag er et eksempel på bevaringsverdige privatarkiv. Disse kan fylle ut bildet av historiske prosesser innenfor næringer og andre samfunnsområder. Bevaring av viktige privatarkiv bidrar dermed til at det ikke bare er de offentlige stemmene som blir hørt gjennom arkivmaterialet. 

Utfordringen i Buskerud har lenge vært at det er et underskudd av magasinkapasitet og depotløsninger som kan sikre slike samlinger forsvarlig og langsiktig bevaring. Dette er noe det jobbes kontinuerlig med å finne løsninger på. Det er derfor ikke kun arkivene etter Buskerud Bondelag det haster med å sikre gode arkivløsninger. Til grunn ligger kjensgjerningen om at mange privatarkiv representerer en uerstattelig arv som vi bør være forpliktet til å overføre videre til neste generasjon.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2