Høsten 2022 skrev Østlandsposten om Bjørg Bakke Andersen som under krigen var med å distribuere den illegale avisen Uke-Nytt i Larviksområdet. Andersen, som var tenåring under krigen, tok en stor risiko når hun stappet avisene under trøya og leverte dem til en bussjåfør som skulle kjøre opp Lågendalen for videre distribusjon.
3000 eksemplarer
Bjørgs stefar, Harry Andresen, var aktiv i hjemmefronten og med på å trykke avisene, som blant annet inneholdt nyheter om krigens gang, meldinger fra hjemmefronten og utdrag av taler holdt av kongen eller andre sentrale personer i London.
Avisen hadde et opplag på 3000 og ble gitt ut ukentlig; det siste krigsåret kom den ut to ganger i uka. Bjørg sier selv at hun nok ikke helt skjønte konsekvensene av hva hun var med på – hun var nysgjerrig av natur og syntes dette var spennende. Men forsiktig var hun.
Til avisproduksjonen brukte de en stensil-maskin. I starten foregikk arbeidet i Felleskjøpets lokaler på Skottebrygga. Av sikkerhetsmessige hensyn ble produksjonen etter hvert flyttet til Potetmelfabrikken – i et rom under potetlåven. En tid ble den trykket i overetasjen på Munken, som regel mens det ble vist filmer nede i kinosalen (der var det ofte tyskere), slik at lyden fra stensilmaskinen ble overdøvet.
De ferdigtrykkede avisene ble plassert under senga til Bjørg om natten – i påvente av å bli brakt bort til bussjåføren dagen etter. Hun jobbet på den tiden i en frisørsalong i Storgata, og jobben hennes var å gå over gata og gi pakken til sjåføren på Lågendalsbussen. En enkel, men farlig oppgave. Å bli tatt for å aktivt ha drevet motstandsarbeid, kunne ende med en dødsdom.
Originaler til Vestfoldarkivet
Heldigvis har Bjørg og familien tatt vare på de aller fleste originaleksemplarene. Etter å ha intervjuet Bjørg i Østlandsposten, videreformidlet journalist Bjørn-Tore Sandbrekkene kontakt mellom Bjørg B. Andersen og Vestfoldarkivet.
Å ta vare på de illegale avisene er viktig. Vestfoldarkivet, som fra før har en god del arkivmateriale etter hjemmefronten i Vestfold, ser på avisene som et vesentlig supplement til sentrale kilder fra de fem krigsårene. Avisene er tilgjengelig på Vestfoldarkivets lesesal.