Hopp til hovedinnhold

Arkiver etter Sunland-Eker bevares for ettertiden

Etter over 100 års drift er papirfabrikken på Gulskogen i Drammen nå under avvikling. Gjennom et samarbeid mellom Byarkivet i Drammen, Vestfoldarkivet og Drammen historielag sikres nå store deler av denne bedriftens unike arkivmateriale.

  • 1/1
    Sunland papirfabrikk i Drammen, flyfoto fra 1964 (Foto: Widerøe/Drammen kommune)

I dag heter bedriften Vajda-Papir Scandinavia AS, men den ble opprinnelig startet som to papirfabrikker, Eker Papirfabrikk i 1905 og Sunland Papirfabrikk i 1912. Begge fabrikkene ble etablert av familien Skamarken fra Nedre Eiker. Etter en brann i 1946 ble det bygget opp nytt og moderne fabrikkanlegg på Gulskogen i Drammen. Dette anlegget skal nå avvikles og bygningsmassen rives til fordel for eiendomsutvikling. Det betyr at også arkivmateriale må sikres.

Papirbyen Drammen

De naturgitte forholdene i Drammensområde har gitt et godt grunnlag for treforedling og papirproduksjon. Drammensvassdraget, store skogsområder og utskipningsmuligheter via Drammens- og Oslofjorden var viktige forutsetninger for at det på begynnelsen av 1900-tallet ble etablert flere, og både større og mindre, papirfabrikker i Drammen og omegn.

De største papirfabrikkene var A/S forenede Papirfabrikker, senere overtatt av Union-konsernet, og Drammen Paper Mills. Treforedlingen og papirproduksjonen sysselsatte kort etter Andre verdenskrig over 900 personer i Drammen. Arbeidet var utfordrende og innebar skift- og nattarbeid. Papirindustrien i Drammen har hatt stor betydning innen flere samfunnsområder,  ikke minst innenfor økonomi og demografi, men også innenfor byutvikling og sosiale forhold.

  • 1/1
    Fra nedpakkingen av arkivet hos Vajda-Papir Scandinavia AS: Vidar Lieberg, Drammen historielag (t.v.) og Sindre Vik, Drammen byarkiv. (Foto: Ann Tove Manshaus, Vestfoldarkivet).

Sunland-Eker

Storhetstiden for papirproduksjonen i Drammen var særlig tiårene etter 2. verdenskrig, men på 1970-tallet fikk mange bedrifter problemer og måtte avvikles. Det lyktes likevel Skamarken-familien å opprettholde produksjonen hos Eker og Sunland, og de to fabrikkene ble formelt slått sammen til Sunland-Eker Papir Fabrikker i 1971.

I 1987 solgte Skamarken-familien fabrikkene til Andenæsgruppen, men produksjonen i Drammen ble opprettholdt. Flere eierskifter fulgte frem til det ungarske konsernet Vajda Group overtok i 2013, som altså er dagens eier.

  • 1/1
    Fra dagens papirproduksjon hos Vajda-Papir Scandinavia AS (Foto: Ann Tove Manshaus).

Arkivet

Nå når produksjonen på Gulskogen skal avvikles og fabrikkområdet skal utvikles til andre formål, har det vært viktig å sikre dette arkivmaterialet etter en lang og viktig del av Drammens papirindustrihistorie. 

Vestfoldarkivet, som koordinerende institusjon for privatarkiv i Buskerud har samarbeidet godt med Byarkivet i Drammen og Drammen historielag, ved nestleder Vidar Lieberg, om sikringen av dette arkivet. Vajda-Papir Scandinavia AS har dessuten bekostet flyttingen av arkivet til Byarkivet i Drammen. Arkivet skal nå ordnes og arkivkatalog publiseres på arkivportalen.no.

Arkivmaterialet som nå blir å finne i Byarkivets magasiner inneholder særlig møtebøker, protokoller og korrespondanse fra etableringen av Eker og Sunland på begynnelsen av 1900-tallet og fram til begynnelsen av 2000-tallet. Arkivet inneholder også fagforeningsmateriale, produktprøver og noe foto.

  • 1/1
    Arkivmateriale grovordnes og plasseres i Byarkivets magasin: Ann Tove Manshaus, Vestfoldarkivet (t.v.) og Hanna Eirin Bjornes Glasgow, Drammen byarkiv. (Foto: Kristian Juel, Vestfoldarkivet)
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2