Hopp til hovedinnhold

Treforedlingsindustrien på Tofte

Helt sør på Hurumlandet ligger Tofte, et tettsted med en helt spesiell industrihistorie der særlig treforedling og papirproduksjon har stått sentralt. Nå ordnes og tilgjengeliggjøres arkivene etter over hundre års celluloseproduksjon hos Vestfoldarkivet.

I løpet av få år på begynnelsen av 1900-tallet utviklet Tofte seg fra et tynt befolket og spredtbygd bondesamfunn til et betydelig industristed. Etableringen av to større treforedlingsbedrifter, Tofte Cellulosefabrik i 1897 og Hurum Fabrikker i 1907, sørget for det.

Treforedling i Buskerud

Treforedling, eller industriell behandling av trevirke for produksjon av cellulose, papir, kartong og andre råstoffer og papirprodukter, har siden siste halvdel av 1800-tallet vært en helt sentral del av industriutviklingen i Buskerud. Langs Drammenselva og videre oppover i det omfattende Drammensvassdraget ble det etablert et stort antall fabrikker og anlegg som spesialiserte seg innenfor ulike deler av treforedlingsindustrien.

Industristedet Tofte

På Hurum fantes ikke et slikt omfattende vassdrag, men mye lå likevel til rette for treforedling også her. Ikke minst fantes det store skogsområder, og i Tofteelva var forutsetningen for kraftproduksjon til stede. Toftes plassering langs kysten, og midt i Oslofjorden, ga også gode muligheter for utskipning av fabrikkens produkter og annen transport.

Etter initiativ fra den allsidige politikeren, forfatteren og industrigründeren Anthon B. Nilsen (1855-1936), ble A/S Tofte Cellulosefabrik grunnlagt i 1897. Formålet med etableringen var å produsere bleket sulfittcellulose som igjen kan brukes til produksjon av ulike papirtyper.

Fram til 1970-tallet ble det også produsert konsumsprit til Vinmonopolet og cellulosefôr til landbruket. Etter krigen investerte bedriften i utvidelser, og fram til 1970 ble det produsert 90 00 tonn cellulose i året, noe som gjorde fabrikken på Tofte til en av de største i verden.

Økonomiske problemer og miljøutfordringer

Celluloseproduksjon er et ressurskrevende arbeid. Tradisjonelt har det også vært mange miljøutfordringer knyttet til industriell fremstilling av cellulose, som utslipp av giftige avfallsstoffer, avskogning og forurensning og miljøbelastning knyttet til transport. Som svar på økonomiske utfordringer og på strengere nasjonale utslippsbegrensninger, ble det etter hvert investert store summer i nytt anlegg for sulfatcelluloseproduksjon. Dette sto ferdig i 1980. Etterspørselen av cellulose var imidlertid kraftig dadalende, slik at selskapet ikke klarte å bære de store investeringskostnadene. I 1982 gikk Tofte Cellulosefabrik konkurs.

Nye eiere og nedleggelse

Celluloseproduksjonen på Tofte ble videreført i Tofte industrier fra 1983. Fra midten av 1980-tallet ble produksjonen lagt om på Tofte, fra nordisk tremasse til eukalyptustrær. I 1989 fusjonerte Norske Skogindustrier, Follum og Tofte. Bedriften ble i 2000 overtatt av det svenske konsernet Södra og endret navn til Södra Cell Tofte. Fabrikken ble nedlagt i 2013.

Tofte Cellulosefabrik og senere Tofte industrier eide også Hurum Paper Mill, tidligere Hurum fabrikker, i årene 1978 til 1999. Hurum Paper Mill ble nedlagt i 2008.

Arkivene

Ettersom industrien har spilt en så avgjørende rolle i utviklingen av Tofte-samfunnet, er arkivmaterialet etter treforedlingsbedriftene her ikke utelukkende interessant fra et næringslivshistorisk perspektiv. Arkivene er også viktig dokumentasjon for den generelle samfunnsutviklingen, økonomiske og sosiale forhold, både lokalt på Tofte, men også regionalt i Buskerud. Fagforeningen og arbeiderkulturen sto sterkt på Tofte og arkivene kan fortelle oss mye om hvilke store ringvirkninger industrien hadde.

Arkivene etter Tofte Cellulosefabrikk og Tofte Industrier og Södra Cell Tofte har ytterårene 1900-2013 og består av møtebøker, protokoller, kopibøker, regnskap, kontrakter og avtaler, korrespondanse, fagforeningsmateriale samt noen produktprøver og foto.

Arkivene etter Hurum Fabrikker/Hurum Paper Mill bevares i dag hos Arkivverket på Kongsberg. Arkivene etter Tofte Cellulosefabrik ble i juni 2024 avlevert til Vestfoldarkivet og gjennomgås nå og ordnes. Arkivene vil bevares hos Vestfoldarkivets arkivmagasin i Sandefjord. Vestfoldarkivet er koordinerende institusjon for privatarkiv i Buskerud.

Kilder

  • Aage Berg Hansen (1994): Fagbevegelsen på Tofte
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2