Verdifull kulturhistorie
Arkivene og samlingene består i stor grad av fotografers livsverk, pressearkiv samt en del private arkiver og bedriftsarkiver. Samlingene dokumenterer mer enn 150 år med levd liv og kan fortelle hvordan samfunn, bosetning og natur har endret seg over tid, og hvordan selve fotografiet som reproduksjonsteknikk og uttrykksform har utviklet seg opp gjennom historien.
Vanlige motivkategorier i samlingene:
- portretter
- flyfoto
- byprospekter
- næringshistorie – særlig hvalfangst og industri
- reklame- og dokumentasjonsfoto
Under ordning
Det gjenstår mye arbeid med fotosamlingene før alt materialet er mulig å finne frem i, og de fleste fotografiene er fortsatt analoge. Arbeidet med ordning og tilgjengeliggjøring vil derfor pågå i lang tid fremover. Parallelt med dette vil det være inntak av digitalt skapte fotoarkiv- og samlinger som må håndteres på en bærekraftig og hensiktsmessig måte.
Skanning pågår
Vestfoldmuseene arbeider for å gjøre større deler av fotosamlingene digitalt tilgjengelige. Vi er derfor glade for all hjelp vi mottar i dette arbeidet. Vi har et godt samarbeid med Sandefjord Lokalhistoriske Senter, som arbeider frivillig en dag i uken med å digitalisere og tilgjengeliggjøre foto. De som arbeider frivillig, har god kunnskap både om digitalisering og om lokalhistorie. Vi har også et samarbeid med Holmestrand museumsforening, som arbeider med omemballering av samlingen etter Louise Wold. Samtidig blir et utvalg av fotoene plukket ut for digitalisering.
I tillegg til samarbeid med frivillige har vi også egne ansatte som digitaliserer. Dette er delvis bestillinger fra publikum som ønsker digitaliserte foto til ulik bruk. Vi har også mulighet til å benytte oss av kulturarvsdigitalisering i regi av Nasjonalbiblioteket. Foreløpig har Vestfoldmuseene sendt en stor videosamling til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, og vi venter på at den skal digitaliseres. Og vi arbeider med å klargjøre foto for digitalisering i regi av Nasjonalbiblioteket.
Digitalt tilgjengelig
En stor del av fotoarkivene er ordnet, systematisert og registrert, og over 30 000 fotografier er tilgjengelige i Vestfoldmuseenes mediearkiv på FotoWeb.
De fleste bildene her er lagt ut med CC BY-SA-lisens. Det innebærer at bildene kan brukes videre vederlagsfritt, men det krever at du krediterer fotografen og institusjonen bildet er fra, og at du selv deler det videre på like vilkår.
Et generelt prinsipp er at du også gjør rede for eventuelle endringer du har gjort i bildet (utsnitt, fargelegging osv.).
Fotografprotokoller
Mange av fotografene har ført register over oppdragene sine. Protokollene er en nøkkel til å finne fram i arkivet, derfor er de digitalisert og tilgjengelig på Digitalarkivet. I fotografprotokollene er den som har bestilt bildet ført inn, og ikke nødvendigvis den som er avbildet. Bestiller er ført inn alfabetisk (år for år, på etternavn), og hvert bilde har et bestillingsnummer.
Hvis du finner et bilde i protokollen du ønsker å se, må du notere ned opplysningene (fotograf, bestillingsnummer, navn og årstall) og sende oss en forespørsel på foto@vestfoldmuseene.no.