Hopp til hovedinnhold

Vestfos Cellulosefabrik (1886-1976) – ordning og formidling

Cellulosefabrikken på Vestfossen er så tett knyttet til stedets utvikling at det i dag er vanskelig å forestille seg Vestfossen uten. Arkivene etter bedriften kan du i dag utforske hos Vestfoldarkivet og Digitalarkivet.

  • 1/1
    Deler av arkivmaterialet etter Vestfoss Cellulosefabrik før det ble avlevert til Vestfoldarkivet.

I 2018 ble arkivet etter Vestfos Cellulosefabrik overført fra Eiker Arkiv til Vestfoldarkivet. Buskerud mangler magasiner til store bedriftsarkiver og må ofte finne løsninger for bevaring utenfor fylket. I rollen som koordinator for privatarkiv i Buskerud, bestemte Vestfoldarkivet seg for å ta i mot arkivet, med støtte fra Arkivverket og Buskerud fylkeskommune.

150 hyllemeter med «kaos» ordnet

Arkivet er på ca. 150 hyllemeter og ble opprinnelig betegnet som et «kaosarkiv». Arkivet hadde stått urørt både i de gamle fabrikklokalene på Vestfossen og senere i kjelleren på Øvre Eiker rådhus, og ble da også dessverre utsatt for store fuktskader. Mye av materialet var fult av mugg og måtte pakkes ut med muggsaneringsskaper. Dette gjorde ordningsarbeidet både tidkrevende og restriktivt. Arbeidet ble endelig avlsluttet i 2021.

Digitalisering og tilgjengeliggjøring

Møteprotokollene fra 1886 til 1950-tallet er digitalisert og er tilgjengelig på Digitalarkivet. Arkivkatalogen er tilgjengelig på Arkivportalen.no.

I 2020 åpnet Vestfoldarkivet, i samarbeid med Eiker Arkiv og Vestfossen Kunstlaboratorium, utstillingen FABRIKKEN – en utstilling om Vestfos Cellulosefabrik i Prosjektrommet på Vestfossen Kunstlaboratorium. En ny utstilling, basert på arkivmateriale fra Vestfos Cellulosefabrik, åpner sommeren 2026 i samme lokale.

  • 1/1
    Vestfoldarkivets Petra Erdösi Jensen jobber med arkivet fra Vesfoss Cellulose. Her i magasient på Hinderveien i Sandefjord. Foto: Ann Tove Manshaus
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2