Hopp til hovedinnhold

Viktige hval- og selfangstarkiver «hjem til Vestfold»

Etter 87 år ble deler av arkivet etter rederiet N. Bugge (Niels Bugge 1823-1896) for kort tid siden overført fra Norsk Maritimt Museum (tidligere Norsk Sjøfartsmuseum) i Oslo til Vestfoldarkivet. Der venter brorparten av rederiets arkiv som omfatter i underkant av 80 hyllemeter. Med tilveksten fra Norsk Maritimt Museum blir flere hull i Bugges arkiv tettet.

  • Overlevering: Arkivar Hjørdis Bondevik (t.v.) ved Norsk Maritimt Museum og fagkonsulent Elin G. Smaavik ved Vestfoldarkivet (Foto: Marit Slyngstad, Vestfoldarkivet)

Det var i 1938 at museets direktør Gunnar Isachsen lånte arkivsaker fra Bugges rederi i Tønsberg i forbindelse med skriving av et verk om fangstliv i Arktis. Isachsen var direktør på sjøfartsmuseet fra 1923 til 1939. Han var utdannet offiser, men viet mye av livet til polarforskning. Han hadde en særdeles interesse for Arktis, og han deltok på flere ekspedisjoner omkring Svalbard, Grønland og Canadas arktiske øyer. Etter at Gunnar Isachsen brått døde i desember 1939, ble det lånte arkivmaterialet liggende på museet. Der har det ligget trygt i vel 87 år. I mellomtiden hadde størsteparten av arkivet etter rederiet N. Bugge som lå i Tønsberg, blitt overført til Vestfoldarkivet. 

Innholdsrikt arkiv

Et særdeles innholdsrikt arkiv som strekker seg tidsmessig fra 1852 helt til 2004. Nå blir det interessant å se hva som ligger i det materialet som er overført. Arkivet etter N. Bugge som lå i Oslo, er dokumentasjon fra rederiets første periode; 1854 til 1910. Det er en fordel at vi nå får samlet materialet på ett sted, det vil gjøre det enklere for interesserte brukere fremover. Ekstra spennende er det andre arkivet som Isachsen hadde lånt, et arkiv etter Nikolai Bugge. Det arkivet er vel så omfattende, og dokumenterer perioden 1852 til 1907.  

Utfyller historien

Arkivmaterialet er i hovedsak korrespondanse, diverse dokumentasjon og regnskap som gjelder Lauritz Bergs Hvalfangststasjon på Island og hvalfangstselskapet Victor. Fangsthistorien i Arktis i overgangen 1800- til 1900-tallet er sparsomt dokumentert. Derfor er det så bra at vi nå får flere kilder som kan utfylle historien. Vestfoldarkivet har ikke noe arkivmateriale etter Nikolai Bugge fra før, men utvilsomt er det en sammenheng mellom de to arkivene. Det kommer vi til å finne mer ut av.  Om ikke lenge setter vi i gang med å systematisere materialet.

Arkiv

Museum24:Portal - 2025.02.14
Grunnstilsett-versjon: 2