En bedre oversikt over omfang og tilstand er viktig for å kunne gjøre gode prioriteringer når vi fremover skal ordne og digitalisere fotosamlinger til glede for flest mulig.
I 2024 har vi også arbeidet med å effektivisere arbeidsprosesser og logging av resultater som skal gi grunnlag for å estimere tidsbruk på framtidige ordningsprosjekter.
Fotograf Dimitri Koloboff først ut
I fjor startet vi også opp arbeidet med å gjøre fotosamlingen etter fotografen Dimitri Koloboff tilgjengelig.
Dimitri Koloboff (1894–1983) flyktet fra den russiske borgerkrigen i 1920. Han tok seg til Norge via sjøveien og etablerte seg som fotograf i Sandefjord i 1927. Koloboff var en svært anerkjent fotograf, og slo seg opp til å bli en av landets fremste portrettfotografer. Koloboffs fotografier omfatter en rekke motiver av allmenn kulturhistorisk interesse.
Metodikken går ut på å arbeide «i løype». I prosjektet arbeidet Jørgen Strøm, Anette Nyhaug og Rune Sørlie på hver sin post. Arbeidet starter med en tilstandsvurdering av materialet. Her ble nitratfilm, acetatfilm og materiale i sterk nedbryting eller som skader annet materiale, luket ut.
Deretter ble det gjort et utvalg for digitalisering, før fotograiene ble registrerert og metadata kvalitetssikret.
Bildene blir deretter fortløpende publisert på Vestfoldmuseenes fotoweb. Ved årets slutt var i underkant av 1500 fotografier i Koloboff-prosjektet publisert på Vestfoldmuseenes Fotoweb og gjort tilgjengelig for publikum.