Hopp til hovedinnhold

Gjerde-samlingen

På slutten av 1970-tallet begynte Øystein Gjerde innsamlingen av folkemusikk i Vestfold. Med seg hadde han Anne Grethe Huseby, Per Ola Nyhus og Svein Aakerholt, alle fra leikmiljøet i Sandefjord, fra Sandar leikarring og Nemnda for folkelig musikk, sang og dans i Vestfold.

  • 1/1

Innsamling med idealisme og båndopptaker 

Innsamlingen ble satt i gang som ledd i en innsamling av norsk folkemusikk initiert av Norges Bygdeungdomslag. Målet var å finne og løfte fram Vestfoldmusikk, for på denne tiden var det mest fokus på folkemusikktradisjoner i Telemark og de store dalførene (Hallingdal, Gudbrandsdalen og Valdres). Initiativtakerne fra Vestfold ville vise at det også var tradisjonsmusikk her i fylket.

Utstyrt med stor idealisme og båndopptaker dro de ut i Vestfold-landskapet. Og jammen hadde gamle spillemenn i Vestfold mye på lager – også mye uventet, som gamle revyviser fra hvalfangstrevyer og gamle religiøse viser. Innsamlerne kopierte noter og dagbøker, håndskrevne visebøker og gamle brev. Samlingen ble derfor variert og mangfoldig. Om samlingen Resultatet av innsamlingen ble 69 kassettbånd med intervjuer og musikk og 26 kopibøker med noter, visetekster med mer samt transkripsjon av intervjuene og informantregister

Samlingen inneholder: 

  • Tradisjonell felemusikk​
  • Revyviser fra hvalfangsten
  • Den spesielle salmetradisjonen knyttet til Jarlsbergske Frimenighet
  • Skillingsviser
  • Håndskrevne visebøker med ”slagere” i tiden
  • Historier om opphav og bruk om opphav og bruk. Mye ble spilt på ”ballær” som de kalte det, dvs. bygdefester.
  • Sang, dans og musikk hørte naturlig sammen og derfor begynte de også å se etter dansetradisjon fra fylket. De reiste til Trondheim og kopierte alt de fant av Vestfoldmusikk i samlingen til ”Rådet for folkemusikk”.

Øystein Gjerde ordnet samlingen og skrev av intervjuene. Mange melodier er også å finne i kopibøkene , sammen med opplysninger om de ulike bidragsyterne.

Tilgjengelig for publikum

For deg som måtte ønske å gå på skattejakt i Vestfolds folkemusikk er alt dette nå samlet på ett sted og tilgjengelig på Vestfoldarkivets lesesal. Intervjuene og musikken er også digitalisert. Arkivsignatur: A-1868 – Sa 16 – Folkemusikk fra Vestfold, Gjerdesamlingen. De fleste opptakene er digitalisert og også tilgjengelig via Vestfoldarkivets mediearkiv eller under.

Selv om det ikke foreligger konkrete avtaler med intervjuobjektene om publisering, vil vi her tilgjengeliggjøre store deler av samlingen digitalt. Bakgrunnen for dette er at intensjonen med innsamlingen var å gjøre materialet kjent og tilgjengelig. Materialet har samtidig siden innsamlingen ble avsluttet vært tilgjengelig på folkebibliotek i Vestfold. Vestfoldarkivet vil ikke publisere lydmateriale som er kopiert fra andre institusjoner, som Norsk senter for folkemusikk og folkedans (tidligere Rådet for folkemusikk og folkedans) og NRK. Materiale som er klausulert, altså der intervjuobjekt har bedt om at det ikke publiseres, offentliggjøres selvsagt heller ikke. Er du etterkommer etter noen av intervjuobjektene og har spørsmål om dette, ta kontakt med Vestfoldarkivet.
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2