Hopp til hovedinnhold

Neptun om bord - linjedåp

Når Neptun kom om bord var det noe helt spesielt som skulle skje, nemlig linjedåp. Tradisjonen er fortsatt i hevd.

 • Tegning av mann med skjegg, sydvest og frakk. Han holder en stor kniv og en kost.
  1/1
  "Havets gud Neptun" - tegnet av Anders Harboe-Ree.

Ekvator-linjen

Linjedåp er en gammel sjømannstradisjon som dreier seg om at enhver som passerer ekvator (linjen) for første gang skal døpes for å bli en «fullbefaren sjøfarer».

 • Et mannskapsbilde tatt ombord i et skip. Endel har kledd seg ut med store skjegg foran ansiktet.
  1/1
  «Fra Neptuns besøk om bord» står det skrevet under bildet, som viser linjedåp om bord på Solglimt i 1907/08. Bildet er fra kaptein Anders Harboe-Rees fotoalbum fra Crozet 1906. Fra arkivet A-2160 – Pa 1003 – Harboe – Ree, Anders

“Fullbefaren sjømann”

De tidligste opptegnelser om organisert linjedåp daterer seg tilbake til 1520-årene. Seremonien er beskrevet i en rekke nasjoners marine- og handelsflåter – bare med mindre lokale varianter. Beviset på at vedkommende er en «fullbefaren sjøfarer»,  er et linjedåpssertifikat med navn, båt, dato og bevitnelse fra kapteinen. På Sjøfartsdirektoratets hjemmeside finner man en god beskrivelse av tradisjonen, veiledning for gjennomføring og forseggjorte linjedåpssertifikater til nedlastning.

Fast oppskrift

Skal seremonien gjennomføres i samsvar med tradisjonene, må det være minst seks personer i følget: Kong Neptun, astronom eller biskop, doktor, barberer og minst to drabanter (livvakter). Disse bør være tidligere døpte og godtatt av Kong Neptun. Kostymer og rekvisitter bidrar til å skape den rette stemningen. Tau, garn og stoffrester kan brukes til hår og skjegg, mens tre og papp kan bli til sverd, kniver og annet nødvendig utstyr.

Seremoni med Neptun

Etter vel 40 dager i sjøen passerte skuta til kaptein Harboe-Ree ekvator. Da var det tid for linjedåp for de fem i besetningen som ikke hadde krysset linjen før. Det hele ble både foreviget i fotoalbumet og beskrevet i dagboken:

“Søndag den 30. september ; god vind. «venter at komme under ekvator i morgen i kveldingen og faar vel da det reglementerede besøk av Neptun. Her er mange som skal barberes og faa pass, saa der blir nok sjau i den anledning. Havfruer, havguder og havgudinner, der har sit tilhold her paa jordens midtlinje og her i de måneklare netter fremfører sin Liniedans.”

Dette skriver kaptein Harboe-Ree i dagboken i 1906. Noen dager etter kom også Netpun om bord, og seremonien ble grundig beskrevet og illustrert av kapteinen.

Les hans beskrivelse i utdraget nedenfor:

 • 1/2
 • 2/2
 • En mann står og barberer en mann som sitter i en balje. En annen mann heller vann over mannen i baljen.
  1/1
  "Barberscene" - tegnet av Anders Harboe-Ree.
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1