Hopp til hovedinnhold

Jotron AS

Jotron AS, som er verdensledende innen høyteknologiske sikkerhets- og kommunikasjonssystemer til skipstrafikk og luftfart, samarbeider med Vestfoldarkivet om bevaring av deres historie. Arkivet er nå ferdig ordnet og avlevert til Vestfoldarkivet.

Antenner og nødradioutstyr 

Jotrons første satsningsområde var produksjon av antenneforsterkere for TV og radio. Men det var nødradioutstyr for skip som virkelig skulle bli Jotrons store satsningsområde. I 1970 produserte selskapet verdens første nødpeilesender – Tron 1. I 1987 startet salget av TRON 30S, verdens første 406 MHz-bøye, og i juli 1989 ble TRON 30S godkjent av Cospas-Sarsat (et internasjonalt satellittbasert søk- og redningssystem), som den første i verden. 

Flyplasskommunikasjon

Jotron AS fikk på 1970-tallet flere ben å stå på da de gikk inn i ATC-markedet (Air Traffic Control), og produserte utstyr for bakke til luft kommunikasjon på flyplasser. I dag produserer selskapet komplette systemer for flyplasskommunikasjon til flyplasser flere steder i verden. Oppkjøp av Phontech i 1996, som spesialiserte seg på internkommunikasjon og meldings- og alarmanlegg for det maritime markedet og offshoremarkedet, ga Jotron en styrket posisjon i det maritime markedet.

Forskning og produktutvikling 

Jotron AS har gjennom årene stadig utviklet og produsert nye og forbedrede produkter til markeder for nødradio og flyplasskommunikasjon, og det er brukt, og brukes, mye ressurser på forskning og produktutvikling.

Internasjonal virksomhet 

I dag har Jotron AS kontorer i Singapore, Storbritannia, USA og Kina, og produksjonen foregår i Norge og i Litauen.  Globalt har virksomheten omtrent 300 ansatte over tre kontinenter. I overkant av 80% prosent av produksjonen går til eksport.

Om arkivet

Arkivet har ytterårene 1958-2021 og er bygget opp omkring Jotrons prosjekter, hvilket innebærer at møtereferater, korrespondanse, regnskap- og budsjetter m.m. i hovedsak er å finne i dokumentasjonen knyttet til det enkelte prosjekt. Det finnes en egen serie som omfatter arkivmateriale etter tidligere direktør Olaf Stavik. Arkivet består også av tekniske manualer, produktbrosjyrer, avisutklipp, fotografier m.m.

Arkivet er publisert på Arkivportalen.

Les mer om Jotron

 • En mann og en kvinne står på hver sin side av et bord og ser på noen papirer
  1/6
  Tegningene i arkivet etter Jotron dokumenterer nyvinninger fra oppstarten til i dag. Her bistår produktsjef Jan Erik Sæter fra Jotron Vestfoldarkivet i å identifisere det mangfoldige materialet i ordningsprosessen. Foto: Heidi Meen.
 • Bildet viser en ung kvinne som står ved et bord fylt av papirer. Hun ser ned på noe dokumenter hun holder i hendene.
  2/6
  Jotron-arkivet er ordnet av Elin Gunnuldsen. Foto: Heidi Meen
 • Bildet viser et nærbilde av gjennomsiktige ark/ tegninger i en bunke. På en etikett står det JOTRON.
  3/6
  I 2020 inngikk Vestfoldarkivet et samarbeid med Jotron AS om ordning og bevaring av deres arkiv. Foto: Heidi Meen.
 • 4/6
  En av Jotrons mange brosjyrer. På brosjyren står det: «VHF Ground to Air Radio Communication System» og ISO 9001. Hentet fra arkivet A-2712 - PA 1455 - Jotron AS, Vestfoldarkivet.
 • 5/6
 • 6/6
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1