Hopp til hovedinnhold

Bombus drømmehage

Insektsmaskot Bombus representerer mange små, men svært viktige medhjelpere i vår matproduksjon. Barnehagebarn hjelper Hvalfangstmuseet med å så og plante ut deilige sommerblomster som Bombus og hennes mange venner liker.

  • En tegning av en sort og gul bie over teksten Bombus drømmehage i rødt
    1/1
    Hvalfangstmuseets insektsmaskot av Atle Selnes Nielsen

Nøkkelinfo

  • Hvalfangstmuseet
  • Målgruppe: Barnehage
  • Periode: Hele året
  • Varighet: 1 time og 30 minutter
  • Sted: Hvalfangstmuseet
  • Etter avtale

Om opplegget

Et praktisk undervisningsopplegg om pollinerende insekter.

Etter påbyggingen av Hvalfangstmuseet har vi fått en flott takterrasse, der vi planlegger å etablere en insektsvennlig beplantning i blomsterkasser.

De senere årene er det beviselig blitt færre insekter, og vi på Hvalfangstmuseet ønsker å bidra til at det ikke skal bli enda færre. Svært mye av det vi spiser er avhengig av pollinering fra insekter, og da er det viktig å bidra med blomster som gir insektene både pollen og nektar gjennom hele sesongen.

Bærekraft og biologisk mangfold

Rammeplanen for barnehager har også søkelys på bærekraft og biologisk mangfold, jfr. punkt 1 og 9, som blant annet sier at barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen og at de utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen.

Vi ønsker derfor å invitere noen barnehager i Sandefjord kommune hvert år til å delta i et undervisningsopplegg om pollinerende insekter, hovedsakelig bier og humler. Opplegget er tenkt slik:

  • April: De nest eldste barna i barnehagen kommer på besøk til Hvalfangstmuseet hvor vi har en fortellerstund om insektenes viktige jobb med pollinering og hva pollinering er. Vi ser på og snakker litt om noen av de mest kjente insektene; biene og humlene. Barna får også med seg frø og noe utstyr slik at de kan plante insektsvennlige sommerblomster i barnehagen
  • Mai: De samme barna kommer tilbake til museet og får plante ut sommerblomster i en av blomsterkassene på takterrassen. Vi setter opp skilt med navn på barnehagen i kassen
  • Sommeren: Barnehagebarna kan besøke museet og følge med på blomstene sine, samt studere om de får besøk av noen insekter. I løpet av minst et besøk ved museet undersøker barnehagen, i samarbeid med museet, hvilke insekter som besøker blomstene på terrassen. Hvor mange insekter klarer vi å kjenne igjen?
  • September: Barnehagebarna hjelper til med å rydde opp de avblomstrede blomstene, slik at blomsterkassen er klar for neste års planter. Vi kan også sjekke insektshotellene

Kontaktpersoner

Atle Selnes Nielsen
Telefon: 916 70 118
E-post: atle.selnes.nielsen@vestfoldmuseene.no

Ingrid Fjeldstad
Telefon: 992 775 34
E-post: ingrid.fjeldstad@vestfoldmuseene.no

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1