Nøkkelinfo
- Haugar kunstmuseum
- Målgruppe: Passer for alle
- Periode: 01.02.25 - 27.04.25 kl.slett: 09.00-10.45, 11.00-12.40 og 13.15-15.00*
- Varighet: 1t 45
- Maks. antall elever: 30 + 2 lærere
- Sted: Haugar kunstmuseum
- Tilbudet er gratis
*Tidspunkt avtales ved bestilling og kan tilpasses noe. Lærere har anledning til å komme gratis inn på Haugar og se utstillingen før de skal ha med seg klasser hit, men dette må da avklares med museet på forhånd.
Minimalistisk kunst og verksted
I 2025 viser Haugar kunstmuseum den første nordiske soloutstillingen av den tyske kunstneren Charlotte Posenenske (1930 – 1985). Posenenske var kun aktiv som kunstner en kort periode på 1960-tallet, før hun i 1968 trakk seg tilbake fra kunstverdenen og påbegynte en karriere som samfunnsengasjert sosiolog.
Posenenske stilte mye ut i løpet av årene hun var aktiv som kunstner, sammen med jevnaldrende som Hanne Darboven, Donald Judd og Sol LeWitt, som hun delte interessen for serialitet med. Arbeidet hennes utmerker seg imidlertid ved sin radikalt åpne natur. Ved å omfavne reduktiv geometri, repetisjon og industriell fremstilling, utviklet hun en form for masseprodusert minimalisme som tok for seg tiårets presserende sosioøkonomiske bekymringer ved å omgå kunstmarkedet og avvise etablerte formelle og kulturelle hierarkier.
Utstillingen vil presentere et stort utvalg verk av Posenenske, med eksempler på alle kunstnerens serier.
Dette inkluderer veggbaserte relieffer og de modulære arbeidene i D-serien (galvanisert stål) og DW-serien (papp) som kan kombineres, arrangeres og installeres i henhold til arkitekturen til det utstillingsrommet de presenteres i.
Dette innebærer at alle verk er svært fleksible og kontekstsensitive, og at de i praksis fremstår som unike realiseringer av serien hver gang de stilles ut.
Formidling
Formidlingen er dialogbasert og dens form og innhold tilpasses den aktuelle målgruppen.
For elevene i grunnskole og videregående skole knyttes formidlingen særlig til læringsmålene i kunst og håndverk, kunst, design og arkitektur, norsk, historie og samfunnsfag.
Verksted
Inspirert av utstillingen vil hver klasse/gruppe undersøke og finne frem til en enkel geometrisk form som kan repeteres. Elevene velger så selv materialet den skal utføres i. Den masseproduserte formen settes enten sammen til et helhetlig uttrykk eller som enkeltobjekt i et visningsrom. Vi vektlegger her selve prosessen og samarbeidet mellom elevene.
Fra læreplanen
- Kunst og kultur omfatter mange skapende og kreative fagområder, som påvirker både våre fysiske omgivelser og samfunnsutviklingen. Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling. Kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen.
- Muntlige ferdigheter i kunst og håndverk er å kunne sette ord på og reflektere over estetiske opplevelser og skapende prosesser.
- Fordype seg i en visuell uttrykksform og/eller en håndverksteknikk, utforske muligheter gjennom praktisk skapende arbeid og presentere valg fra idé til ferdig resultat.
Kontaktinformasjon og bestilling
Gry Bø
Telefon: 975 59 949
E-post: gry.bo@vestfoldmuseene.no
Bestilling: haugarformidling@vestfoldmuseene.no