Nøkkelinfo
- Vestfoldarkivet
- Målgruppe: 9. og 10. trinn
- Varighet: etter avtale (1 time og 30 minutter - 2 timer og 30 minutter)
- Sted: Berg fengsel
- Tilbudet er gratis
- Voksne grupper er også velkommen etter avtale
Om opplegget
Elever på ungdomsskolens 9. og 10. trinn tas i mot på Berg fengsel og opplegget retter fokus mot fordommer, nazismens raseideologi og dehumanisering av den jødiske befolkningen. Elevene blir kjent med arrestasjonen og deportasjonen av norske jøder, personliggjort gjennom enkeltmennesker og stedets historikk. Historiske kilder skaper autentisitet og kunnskap om hvor vi henter vår sikre viten om hva som har skjedd.
Vi tilbyr foredrag, omvisning i straffecellene og arbeid med kilder knyttet til jødiske familier i Vestfold. Omfanget på opplegget avtales på forhånd.
Berg interneringsleir
Som den uferdige leirens første fanger, ble 336 jøder internert fra 26. oktober 1942. En måned senere ble det foretatt en seleksjon. 60 menn som var gift med ikke‐jødiske kvinner ble holdt tilbake, mens resten ble sendt for deportasjon med Donau til Auschwitz. De gjenværende ble sittende frem til 1. mai 1945, da de ble frigitt og sendt til Kjesäter flyktningmottak i Sverige.
Holocaust i Vestfold med personlig vinkling
Formidlingen på Berg har et personlig preg fordi formidlerens morfar, Moritz Nachtstern, var én av de deporterte.
Til sammen ble 773 jøder sendt til Auschwitz fra Norge gjennom tre deportasjoner. Kun 34 menn overlevde. Nachtstern var én av dem. Da han kom tilbake – og møtte Rachel Tomsinsky, som ble hans kone – begynte han å fortelle sin historie til henne. Rachel skrev den ned på skrivemaskinen hun kjøpte, og i 1949 ble historien hans utgitt i bokform som den første norske Holocaust-beretningen.
Originalmanuskriptet befinner seg i Vestfoldarkivet, og Nachtsterns historie går som en rød tråd gjennom formidlingen.
I 2016 fikk Ulla Nachtstern Nøtterøy kommunes kulturpris for sin formidling.
Kontaktperson
Ulla Nachtstern
Telefon: 934 68 039
E-post: ulla.nachtstern@vestfoldmuseene.no