Hopp til hovedinnhold

Du er FRI

En fortellerforestilling om toleranse, likeverd og skeivt mangfold. Forteller Charlotte Øster bærer forestillingen hun har skrevet i samarbeid med Vestfoldarkivets formidler Ulla Nachtstern.

  • 1/1

Nøkkelinfo

  • Vestfoldarkivet 
  • Målgruppe: 9. og 10. trinn
  • Varighet: fra 45 minutter til 1 time  
  • Sted: På skolen
  • Opplegget kan tilpasses etter behov

Om opplegget

Isak og Even fikk hverandre – og innmari mange i Norge jublet. Men hvorfor er de med i et program som heter «SKAM»?

Fortellerforestilling

Fortellerforestillingen tar utgangspunkt i skeiv historie, i levde liv. De trekkes ut av gamle historiske arkiv og hentes fra vår egen samtid. Det berører og utfordrer holdningene våre – og hvordan vi forvalter de verdiene som vi liker å holde frem i et såkalt likeverdig, tolerant og mangfoldig samfunn.

Forestillingen er elastisk og vil endres i samspill med tilhørerne. Elevenes erfaringer og holdninger skal tas på alvor og få spille med.

Det er forteller Charlotte Øster som bærer forestillingen og hun har selv skrevet den. Vestfoldarkivets formidler Ulla Nachtstern har vært rådgiver underveis.

Toleranse og likeverd

Samfunnet vårt er mangfoldig, det skal romme oss alle. Vi sier det ofte, men har det alltid vært slik – og er det faktisk slik i dag? Når noen kalles eller kaller seg «skeive», tilsier det at man egentlig skal være rett? Og hvem er egentlig vi? Er alle inkludert i det «vi`et»?Føler alle at de får lov til å være den de er, uten å føle seg mindreverdig eller avvist eller redusert til en person satt i bås? Hvorfor har vi de holdningene vi har i dag? Hvordan endrer holdninger seg? Har de endret seg? Var det vanskeligere å være skeiv før?

Det er så mange spørsmål som dukker opp når man skal snakke om toleranse, likeverd og skeivt mangfold før og nå. Mange kan synes det er skjørt og litt utfordrende å snakke om, mens andre igjen mener at det er unødvendig eller at vi er ferdig snakka. Er`e ikke greit nå liksom? Holdninger og sånn? Trenger vi å snakke mer om det? Ja. Det trenger vi. Fordi mange ikke faller innenfor kategorien «vi». Noen er utenfor – og må komme ut av et imaginært skap for å vise hvem de er. Samfunnet vårt, språket vårt, kodene våre, klærne, lekene, interiøret, fargene og blikkene viser det fortsatt tydelig. Det samme gjør tallenes tale. Folk som bryter med normer for kjønn og seksualitet sliter mer på de fleste livsområder enn de som følger heteronormativitet. Og det er ikke greit!

Formidlingsprosjektet er et samarbeid mellom Vestfoldarkivet og Vestfold fylkeskommune seksjon folkehelse

Prosjektet knyttes helt konkret til foreningen FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, avdeling Vestfold. FRI Vestfold har gitt sin tilslutning til dette og bidrar aktivt med sin kompetanse og med sin foreningshistorie, som er bevart i Vestfoldarkivet. 

Også Skeivt arkiv og Rosa kompetanse har bidratt med sin faglige støtte.

Kontaktperson

Ulla Nachtstern
Telefon: 934 68 039
e-post: ulla.nachtstern@vestfoldmuseene.no

  • Vi ser ei kvinne som sitter på en stol foran i et klasserom, og to bakhoder med langt hår. Kvinnen gestikulerer med armene.
    1/1
    Forestillingen Du er FRI handler om det å være skeiv, og hvilke utfordringer det kan by på. Her ser vi forteller Charlotte Øster. Forestilling for 9. klasse ved Holtan ungdomsskole i Horten. Foto: Ulla Nachtstern
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2