- 1/1
Aften ved Frognerkilen, 1880. Foto: Thomas Widerberg. Eier Canica Kunstsamling
Nøkkelinfo
- Målgruppe: Passer for alle
- Periode: 20.09.25 - 04.01.26
- Tidspunkter: 09.00–10.45, 11.15–13.00 og 13.15–15.00*
- Varighet: 1t 45 min - 2 t
- Maks. antall elever: 30 (16 bhg) + 2 lærere
- Sted: Haugar kunstmuseum
- DKS
- Opplegget kan tilpasses etter behov
* Tidspunktet avtales ved bestilling. Lærere har anledning til å komme gratis inn på Haugar og se utstillingen før de skal ha med seg klasser hit, men dette må da avklares med museet på forhånd.
Landskapsmaleri og malerverksted
Høsten 2025 presenterer Haugar kunstmuseum en stor utstilling med Frits Thaulow (1847–1906). Thaulow var en norsk maler kjent for sine landskapsbilder, spesielt med elver, snø og småbyer. Han studerte kunst i Danmark og Frankrike, og ble inspirert av både realisme og impresjonisme. Thaulow var berømt både i Norge og utlandet. Thaulows kunstnerskap kan gi et godt innblikk i livet på slutten av 1800-tallet fordi bildene hans viser hvordan naturen, byene og hverdagen så ut den gangen.
Han malte ekte steder slik de faktisk var, med små hus, gamle broer, hestekjerrer og vinterlandskap uten moderne teknologi. I tillegg til dette malte han også industrilandskap. Thaulows kunst gir et visuelt og tematisk innblikk i livsvilkår og samfunnsendringer mot slutten av 1800 – tallet. Samtidig inviter den til sammenligninger med dagens samfunn, spesielt med hensyn til miljøbevissthet og naturens rolle i menneskets liv – både historisk og i nåtiden.
I utstillingen inviterer vi elevene til å undersøke ulike historiske fremstillinger og diskutere hvordan disse kan relateres til deres egen samtid.
Formidling
Formidlingen er dialogbasert og inkluderende, dens form og innhold tilpasses den aktuelle målgruppen.
For elevene i grunnskole og videregående skole knyttes formidlingen særlig til læringsmålene i kunst og håndverk, kunst, design og arkitektur, norsk, historie og samfunnsfag.
Malerverksted
Etter omvisingen inviteres elevene til et kreativt malerverksted, hvor de får utforske ulike sider ved Thaulows kunstnerskap – både tematisk og i materialbruk. Vi bruker maleverktøy og materialer av god kvalitet, samtidig som vi legger vekt på gjenbruk og bærekraftige løsninger.
Både omvisninger og verksteder kan spesialtilpasses etter elevenes ferdigheter og funksjonsnivå, slik at alle får en meningsfull og inkluderende opplevelse.
- 1/1
Fra verkstedet. Foto: Georg Aamodt.
Fra læreplanen
- Kunst og kultur omfatter mange skapende og kreative fagområder, som påvirker både våre fysiske omgivelser og samfunnsutviklingen. Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling. Kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen
- Muntlige ferdigheter i kunst og håndverk er å kunne sette ord på og reflektere over estetiske opplevelser og skapende prosesser
- Fordype seg i en visuell uttrykksform og/eller en håndverksteknikk, utforske muligheter gjennom praktisk skapende arbeid og presentere valg fra idé til ferdig resultat
Kontaktinformasjon og bestilling
Gry Bø
Telefon: 975 59 949
E-post: gry.bo@vestfoldmuseene.no