Hopp til hovedinnhold

Gaia

Gaia ble bygget i Bjørkedalen på Sunnmøre vinteren 1989-90 og sjøsatt 1. mai 1990.

  • 1/1

Skipet er en fullskala rekonstruksjon av Gokstadskipet. Skroget er laget av furu med rammeverk av eik. Materialvalget skiller seg noe fra originalen, som i hovedsak var laget i eik.

 
Bakgrunnen for byggingen av skipet var at eventyreren Ragnar Thorseth, som i 1984-1986 hadde seilt jorden rundt med Saga Siglar, ønsket å feire Leiv Erikssons tur til Vinland. Drømmen var å ankomme Amerika seilende med tre vikingskip. Skipsrederen Knut Utstein Kloster fikk høre om dette, og hadde selv en plan om å kjøpe et vikingskip som skulle seile feire turen til Vinland. Resultatet ble at de to inngikk et samarbeid hvor Kloster finansierte turen og byggingen av skipet, med Thorseth som skipper og ansvar for å organisere turen. 


De to ønsket at skipet skulle brukes til tre ulike formål: 
1.    Feire 1000-års jubileet for lev Erikssons tur til Vinland
2.    Rette oppmerksomhet mot barns oppvekstsvilkår i verden
3.    Rette fokus mot verdens miljøutfordringer

Seilasen til Amerika

Gaia seilte fra Bergen 17.mai 1991 sammen med to andre vikingskipsrekonstruksjoner, Oseberg og Saga Siglar. Disse to skipene returnerte imidlertid til Norge, og ble fraktet med lastebåt over Atlanterhavet.

Første mål for Gaia var Orknøyene, deretter Shetland, og Færøyene. Ekspedisjonen ble tatt imot av store folkemengder på alle øyene. Deretter ble kursen satt mot Island, hvor Gaia ble døpt av døpt av daværende president Vigdís Finnbogadóttir på øyas nasjonaldag 17. juni.

På veien videre vestover var det først stopp på Grønland, hvor de kjente boplassene fra vikingtid ble besøkt. På Newfoundland ble museet på L’Anse aux Meadows besøkt før Gaia satte seil mot Halifax. Der møtte Gaia Oseberg og Saga Siglar før de tre skipene sammen seilte videre til Boston, Newport og New York. I New York var det en stor mottagelse med Dronning Sonja, Vigdís Finnbogadóttir, Gro Harlem Brundtland og Prinsesse Ragnhild.  

Gaia ble også utnevnt til ambassadør for verdens barn.  Neste stopp var Washington, hvor 1000års jubileumet for oppdagelsen av Nord Amerika ble feiret 9. oktober, på Leif Erikson Day. Under oppholdet i Washington fikk Gaia besøk av president George Bush, som tok seg god tid og pratet lenge med mannskapet. 

Oseberg og Saga Siglar ble fraktet til Spania med lasteskip for å delta på verdensutstillingen i Sevilla, en tur som endte da begge skipene forliste i en storm i Middelhavet 3. mai 1992.  Gaia fortsatte ferden sørover mens det førte Unicef sin logo og slagordet «Keep the promise for a better world for alle children». Cuba var et av stedene som ble besøkt, og Gaia ble tatt imot av Fidel Castro. Fremme i Brasil gikk seilasen opp Amazonas til Manaus, hvor det var en miljø-camp med barn og ungdom fra over 40 ulike land. De lagde et miljøbudskap til verden, som Gaia deretter tok med seg til Rio-konferansen. 

I Sandefjord

Fra Brasil ble Gaia først slept tilbake til USA og deretter fraktet med lasteskip til Norge. Knut Utstein Kloster ga deretter Gaia i gave til Sandefjord kommune, med ønske om at skipet skulle brukes til beste for miljøet og for barn og unge og at skipet skulle holdes seilende så lenge som mulig. Han sørget også for nødvendige reparasjoner før mannskap fra Gokstad kystlag seilte skipet til Sandefjord. Ved ankomsten til Sandefjord 2. pinsedag 1993 ble Gaia tatt imot av en stor båtkortesje som fulgte henne inn fjorden. På havna hadde mange møtt opp for å få med seg begivenheten.  

Sandefjordmuseene dekket kostnadene mens Gokstad kystlag hadde ansvaret for driften. Etter hvert ble Båtlaget Gaia ble opprettet og overtok ansvaret for drift og vedlikehold i 2005. Skipet eies fortsatt av Sandefjord kommune. Gjennom årene har mange fått et møte med vikingtiden om bord på Gaia, ikke minst mange skoleelever i Sandefjord. 

Turer i inn og utland

Gaia seiles aktivt og kan ofte ses rundt om i Vestfoldskjærgården. Skipet har også deltatt i en rekke filmproduksjoner og arrangementer.  Det har også gjennom årene vært en rekke langturer. I 1998 gikk turen til Roskilde i forbindelse med byens 1000års jubileum.  

Gaia returnerte til Roskilde i 2004 for å delta på sjøsettingen av Skuldelev 2 rekonstruksjonen Havhingsten fra Glendalough. På denne turen var Ragnar Thorseth med som mannskap, hans første gang om bord på Gaia siden ekspedisjonen i 1992. Han hadde også med seg veteraner fra sine ekspedisjoner med Saga Siglar, som forliste i Middelhavet i 1992.  Turen var utfordrende med stiv kuling hele veien til Danmark. Som mange ganger både før og etter viste Gaia seg som et sjødyktig fartøy. 

Den lengste turen til Gaia etter ankomsten til Sandefjord var i 2005. Da ble det gjennomført en 8 uker lang seilas til de britiske øyer, med besøk på blant annet Orknøyene, Isle of Man, Dublin, Wexford og London. Turen fikk navnet Gaia Voyage 2005 og var en stor suksess. I Dublin fikk mannskapet selskap av en stor norsk delegasjon ledet av fylkesordfører Anne Rygh Pedersen. «Gaia» var invitert av borgermesteren i Dublin i forbindelse med 100års markeringen av unionsoppløsningen i 1905.  

Deretter gikk turen videre til Wexford hvor ankomsten ble markert med en vikingfestival. 
I 2012 gikk turen til Frankrike og Brest, og deretter til Newcastle i England.  På veien møtte tilfeldigvis Gaia det franske vikingskipet Dreknor, som også er en rekonstruksjon av Gokstadskipet. De to skipene seilte sammen til Brest.  I 2022 seilte Gaia til Rikssamlingsjubileet i Hafrsfjord.  Den sannsynligvis siste langturen til Gaia fant sted sommeren 2024, med Roskilde som mål. 

  • 1/1

Kilder

  • Sandefjords blad 29.mai 1993 og 9.juni 1993
  • Notat fra Svein Olav Løberg 19.1.25
  • Sandefjords blad 29.juli 1998 og 15. august 1998
  • Sandefjords blad 1.september 2004
  • Samtale med Svein Olav Løberg 09.01.25
  • Sandefjords blad 22.juli 2005, notat fra Svein Olav Løberg 19.1.25
  • Sandefjords blad 30.juli 2005
  • Sandefjords blad 17. juli 2012
  • Notat fra Svein Olav Løberg 19.1.25
  • https://rikssamlingsjubileet.no/ 
Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2