- 1/1
Nøkkelinfo
- Målgruppe: Passer for alle
- Periode: 04.10.25-30.11.25
- Tidspunkter: 09.00–10.45, 11.15–13.00 og 13.15–15.00*
- Varighet: 1t 45 min - 2 t
- Maks. antall elever: 30 + 2 lærere
- Sted: Haugar kunstmuseum
- DKS
- Opplegget kan tilpasses etter behov
* Tidspunktet avtales ved bestilling. Lærere har anledning til å komme gratis inn på Haugar og se utstillingen før de skal ha med seg klasser hit, men dette må da avklares med museet på forhånd.
Haugar kunstmuseum er stolte av å kunne presentere en «take over» av den anonyme kunstnergruppen Guerrilla Girls høsten 2025. Gruppen ble dannet i USA 1985 og er fremdeles aktive. Gruppen som består av anerkjente anonyme kunstnere, bruker humor, masker og sterke budskap for å avsløre diskriminering og ulikhet i kunstverden og samfunnet.
De jobber med plakater, performance og kampanjer som stiller spørsmål ved makt, kjønnsroller og rasisme – særlig i museer og media. De kan ses som meget aktuelle i lys av samtidens hendelser både i USA og resten av verden. Guerrilla Girls viser hvordan kunst kan brukes som et kraftfullt verktøy for å skape endring i samfunnet og endre maktstrukturer.
- 1/1
Formidling
I omvisningen vil vi sammen utforske hvordan kunst kan brukes som et samfunnsverktøy. Vi samtaler om maktstrukturer, politikk og kunst. I læreplanen dekker vi områder som «demokrati og medborgerskap» samt identitet og tilhørighet.
Formidlingen er dialogbasert og inkluderende, dens form og innhold tilpasses den aktuelle målgruppen. For elevene i grunnskole og videregående skole knyttes formidlingen særlig til læringsmålene i kunst og håndverk, kunst, design og arkitektur, norsk, historie og samfunnsfag.
Verksted
Etter omvisingen inviteres elevene til et kreativt verksted, hvor de inspireres av utstillingens kunstverk – både tematisk, metodisk og i materialbruk. I verkstedene vil vi utforske ulike temaer som elevene selv velger og deretter se på hvordan vi kan uttrykke temaer eller problemstillinger gjennom kunst. Vi vil benytte oss av ulike materialer og verktøy. Vi bruker verktøy og materialer av god kvalitet, samtidig som vi legger vekt på gjenbruk og bærekraftige løsninger.
Både omvisninger og verksteder kan spesialtilpasses etter elevenes ferdigheter og funksjonsnivå, slik at alle får en meningsfull og inkluderende opplevelse.
Fra læreplanen
- Kunst og kultur omfatter mange skapende og kreative fagområder, som påvirker både våre fysiske omgivelser og samfunnsutviklingen. Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling. Kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen
- Muntlige ferdigheter i kunst og håndverk er å kunne sette ord på og reflektere over estetiske opplevelser og skapende prosesser
- Fordype seg i en visuell uttrykksform og/eller en håndverksteknikk, utforske muligheter gjennom praktisk skapende arbeid og presentere valg fra idé til ferdig resultat
Kontaktinformasjon og bestilling
Gry Bø
Telefon: 975 59 949
E-post: gry.bo@vestfoldmuseene.no