Nøkkelinfo
- Haugar kunstmuseum
- Målgruppe: fra 1. klasse til og med høyere utdanning
- Periode: hele året
- Varighet: 2 timer
- Maks. antall elever: 30 + 2 lærere
- Sted: Haugar kunstmuseum
- Tilbudet er gratis
Elevene vil få en innføring i en av fire trykkemetoder.
Mosegummitrykk
Vi bruker mosegummi/velourplater til å trykke med. Inspirert av Munch sin «puslespillteknikk» bearbeider vi platen med tegning og klipping. Puslespillbrikkene settes inn med trykksverte og vi trykker grafiske blad på hvitt og farget ark. Elevene vil oppleve at motivet som brukes flere ganger endrer uttrykk ved små justeringer. Dette verkstedet egner seg særlig for de yngste.
Radering
Radering er en teknikk der vi risser inn motivet med en koldnål i en plexiglassplate. Ved hjelp av skraveringer oppnås valører. Hele platen dekkes så med trykksverte. Deretter gnis overflaten ren – man slår platen ren – slik at det bare er igjen trykksverte i fordypningene. Platen kjøres gjennom en dyptrykkspresse mot et fuktet papir. Vi kan trykke flere eksemplarer eller bearbeide platen videre.
Silketrykk
Ved silketrykk bruker vi en silketrykkramme med en finmasket duk av silke/nylon. Motivet overføres til en sjablong av papir eller plast og skjæres ut med skalpell. Det er kun de åpne partiene som slipper trykkfargen gjennom. Silketrykket gir tette og jevne fargeflater og vi kan lage flere trykk av samme motiv. Mange kjenner trykkemetoden fra popkunsten, der Andy Warhol var blant de mest kjente.
Monotypi
Her maler vi motivet direkte på trykkplaten eller den valses inn med trykksverte som motivet utarbeides på ved hjelp av penner, pensler, q-tips eller annet som fjerner trykksverte fra platen. Platen trykkes så i en trykkpresse. En tredje metode er å valse inn trykkplaten og tegne motivet direkte på trykkpapiret. Velger en dette verkstedet kan to eller tre av disse metodene utforskes.
Kontaktinformasjon
Gry Bø
Telefon: 975 59 949
E-post: gry.bo@vestfoldmuseene.no