Hopp til hovedinnhold

Møt middelalderen på Tallak

På Vestfoldtunet på Tallak kan middelalderen oppleves gjennom årestue og loft.

  • Bildet viser en brun laftet hytte med et tre i forgrunn.
    1/1
    Med åre og ljore får elevene føle på kroppen hvordan ildstedet var sentrum i huset, hvordan man slo ild, kokte mat og levde i et røykfylt rom.

Nøkkelinfo

  • Målgruppe: Kan tilrettelegges alle trinn
  • Periode: Fra mai til oktober
  • Varighet: 1 time
  • Sted: Slottsfjellsmuseet

Om opplegget

På Vestfoldtunet på Tallak kan middelalderen oppleves gjennom årestue og loft. Et besøk vil gi kunnskap om byggeskikk, boforhold og dagligliv på middelaldergården, og undervisningen kan tilrettelegges for flere klassetrinn.

Den nyrenoverte årestua er opprinnelig en seter fra Andebu, men den har ivaretatt bygningstradisjonene fra middelalderen. Med åre og ljore får elevene føle på kroppen hvordan ildstedet var sentrum i huset, hvordan man slo ild, kokte mat og levde i et røykfylt rom.

Loftet fra Heierstad i Hof er datert til 1407 og er Vestfolds eldste trebygning (utenom kirkene). Loftet viser et forrådskammer i første etasje med sengeloft i annen etasje. Svalgangen, med den spennende trappa opp til de trange og mørke rommene, gir elevene en autentisk opplevelse.

Vi tar dere gjerne med inn i 1600 og 1700 tallet med Hynnestua og Vålehuset. Her kan vi se utviklingen fra årestue til peis og ovn som oppvarmingskilder, vi fokuserer på befolkningsvekst og utvikling.

Vestfoldtunet er åpent fra mai til september.

Ta kontakt for mer informasjon.

Kontaktperson

Erlend Tveite
Telefon: 938 85 528
E-post: erlend.tveite@vestfoldmuseene.no 

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1