-
Forside av boken. Foto: Vestfoldmuseene.
Hvordan gikk folk i Vestfold kledd før klær ble en forbruksvare - og et miljøproblem? Boken Motebevisste vestfoldinger – draktskikk i grevskapene 1700-1860 viser at draktskikken både har røtter i europeisk mote og i lokale tilpasninger.
Gjennom bevarte plagg og et rikholdig arkivmateriale, som skifte- og auksjonsprotokoller, historiske toll-lister og innsamlede beretninger, er det mulig å følge draktskikken tilbake til begynnelsen av 1700-tallet og fram til rundt 1860. Endringer har skjedd over tid, påvirket av sosiale, politiske og kulturelle forhold i samtiden.
En kan si at draktskikken i Vestfold bygges på en forenklet mote som kan betegnes som en folkelig tilpasning til motebildet, med hjemmeproduserte plagg og innslag av importerte stoffer.
I boken inviteres leseren til å bli nærmere kjent med 1700- tallets rokokko og Louis- Seize, og 1800-tallets empire og biedermeiermoter. I silke fra England og Frankrike, kamgarnstoffer fra Norwich, bomullchintz fra Nederland. Og i hjemmeprodusert lin og vadmel. Boken inneholder også et eget innholdsrikt kapittel om draktsølv funnet i Vestfold.
Forfattere; 1. konservator NMF Lise Emilie Talleraas, kulturhistoriker Ellen Rundereim og konservator NMF Haakon Livland.