Hopp til hovedinnhold

Pedagogiske tilbud utenom DKS - Midgard

Midgard vikingsenter tilbyr skoler og barnehager pedagogiske opplegg utenom de faste DKS-gjennomføringene.

Mer informasjon og bestilling:

Priser

Barnehager og skoler innenfor Vestfold (og Telemark ut skoleåret 2023/2024) fylke har gratis inngang, øvrige skoler betaler 2000 kr + 25 kr pr elev, øvrige barnehager betaler 2000 kr.

Obs! Gratis opplegg for skoler og barnehager fra Vestfold gjelder 1 opplegg for 30 elever (skoler) eller 15 barn (barnehager). Om man ønsker å komme flere klasser/grupper samtidig gjelder samme pris for skoler utenfor Vestfold for alle klasser/grupper utover den første. Man betaler ikke for elevbilletten. Dvs. ønsker man å komme med to parallellklasser er første klasse gratis og andre klasse kr 2000.

Oppsummering av våre opplegg

Vi tilbyr to forskjellige type opplegg til skoler og barnehager: Skole- og barnehagepakker (pedagogiske opplegg) og vanlige omvisninger/aktiviteter.

Skolepakker

Midgard vikingsenter tilbyr tre forskjellige skolepakker: Skjulte skatter med fokus på gravlegging og gjenstander, Maktkamp i Gildehallen med fokus på vikingtidssamfunnet, og Fra tokt to torg som gir innblikk i hvordan vikingene både handlet og plyndret. Skolepakkene er interaktive opplegg der klasser skal lære om konkrete temaer gjennom forskjellige aktiviteter ledet av en museumspedagog.

Praktisk om skolepakkene

Klassetrinn: Grunnskole til voksenopplæring (opplegget tilpasses alder)

Max antall deltagere: 30 elever

Antall formidlere: 1

Varighet: 90 min

Barnehagepakker

Midgard vikingsenter tilbyr også to pakker til barnehagegrupper. Visdom fra vikingtiden der barna lærer om hvem vikingene var og hvordan vi det det vi vet og Den staselige Gildehallen der man blir kjent med Gildehallen og vikingmat.

Praktisk om barnehagepakkene

Alder: Barnehage

Max antall deltagere: 15 barn

Antall formidlere: 1

Varighet: 60 min

Omvisninger og vikingaktiviteter

Det er også mulig å bestille mer tradisjonelle omvisninger og vikingaktiviteter. Disse kan kombineres med hverandre, men ikke med skolepakkene. Vi tilbyr omvisning av Gildehallen, Borreparken og Utstillingen «Hauger, Haller, Hav». Av aktiviteter kan vi tilby vikingidrett, bueskyting og slingring.

Skolepakkene kort forklart

Skolepakke #1 – Skjulte skatter

Hva?

Elevene blir kjent med de forskjellige gravskikkene som ble brukt i Borreparken og hva gravskikkene kan lære oss om menneskene som bodde på Borre.

Hvordan?

I dette opplegget vil gruppen få utforske både utstillingen «Hauger, Haller, Hav» og de unike Borrehaugene. Hvilke skatter har blitt funnet og hvilke ligger fortsatt skjult? Elevene leter etter ledetråder for å finne den endelige skatten. I løpet av opplegget blir elevene også kjent med eliten som har vært gravlagt på Borre og hvilke gravskikk som fantes før og under vikingtiden.

Hvor?

Utstillingen og Borreparken

Obs! Deler foregår ute.

I de tilfeller det ikke er praktisk mulig å gjennomfør opplegget ute gjennomføres opplegget i Borreparken digitalt i konferansesalen. Formidler avgjør i samråd med lærer om opplegget ute kan gjennomføres.

Praktisk info

Oppmøte: Ved Midgard vikingsenter

Skolepakke #2 – Maktkamp i Gildehallen

Hva?

Elevene blir kjent med hvordan samfunnet var organisert i vikingtiden og hvilken rolle Hallen spilte i dette.

Hvordan?

I dette opplegget inviteres elevene inn i Gildehallen og deltar i et tankespill der klassen deles inn i vikingsamfunn med høvding, bønder og treller. Halvparten av opplegget forgår inne i den rekonstruerte Gildehallen der høvdingen får sitte i høysetet og bøndene og trellene plassert på sine representative plasser. Elevene får også trene til å bli krigere gjennom bueskyting.

Hvor

Gildehallen

Obs! Deler foregår ute.

I de tilfeller det ikke er praktisk mulig å gjennomfør opplegget ute byttes bueskyting med Hnefatfl (brettspill fra vikingtiden). Formidler avgjør i samråd med lærer om opplegget ute kan gjennomføres.

Praktisk info

Oppmøte: Ved Gildehallen

Skolepakke #3 – Fra tokt til torg

Hva?

Elevene skal bli kjent med både plyndrings- og handelshistorien til vikingene.

Hvordan?

I dette opplegget deltar elevene på et høvdingsmøte i Gildehallen for å avgjøre om de skal ut på tokt eller ut på handel etterfulgt av praktiske oppgaver knyttet til disse to alternativene. Det inkludere et spill der man skal prøve å bytte til seg riktig vare og kamptrening med LARP våpen (Våpen laget av latex).

Hvor?

Gildehallen

Obs! Deler foregår ute.

I de tilfeller det ikke er praktisk mulig å gjennomfør opplegget ute byttes kamptrening med Hnefatfl (brettspill fra vikingtiden). Formidler avgjør i samråd med lærer om opplegget ute kan gjennomføres.

Praktisk info

Oppmøte: Ved Gildehallen

Barnehagepakkene kort forklart

Barnehagepakke #1 – Visdom fra vikingtiden

Hva?

Barna lærer om vikingene og hvordan vi vet det vi vet.

Hvordan?

Barna introduseres til vikingtiden gjennom en tidslinje, gjenstander i utstillingen og gjennom egen utgraving i gravhaugen på lekeplassen.

Hvor?

Midgard vikingsenter og Lekeplassen

Obs! Deler foregår ute.

I de tilfeller det ikke er praktisk mulig å gjennomfør opplegget ute byttes utgraving i sandkassen med gravlegging i konferansesalen. Formidler avgjør i samråd med lærer om opplegget ute kan gjennomføres.

Praktisk info

Oppmøte: Ved Midgard vikingsenter

Barnehagepakke #2 – Den staselige Gildehallen

Hva?

Elevene skal bli kjent med Gildehallen og hva den kan fortelle oss om menneskene som bodde her på Borre.

Hvordan?

Barna inviteres til fest av høvdingen inne i Gildehallen. Barna lager vikingbrød til festen som de får smake på og får høre fortellinger om de norrøne gudene. Etterpå går barna på gudejakt utenfor Gildehallen og vi snakker om hvilke roller de forskjellige gudene hadde.

Hvor?

Gildehallen

Obs! Deler foregår ute.

I de tilfeller det ikke er praktisk mulig å gjennomføre opplegget ute flyttes gudejakten inn i Hallen. Formidler avgjør i samråd med lærer om opplegget ute kan gjennomføres.

Praktisk info

Oppmøte: Ved Gildehallen

Omvisninger og vikingaktiviteter

Borreparken

I Borreparken ligger Nordens største samling av monumentale gravhauger. I denne omvisningen tas elevene med ned til parken der man forteller om hvordan livet på Borre var i yngre Jernalder, hvem som bygget haugene, og hvorfor de ble bygget.

Utstillingen: Hauger, Haller, Hav

Utstillingen Hauger, Haller, Hav viser hvordan eliten på Borre levde og hvilke gjenstander de fikk med seg inn i graven. I omvisningen trekkes frem enkelte gjenstander fra montrene som forteller hvem menneskene på Borre var.

Gildehallen

Elevene inviteres inn i den rekonstruerte Gildehallen der de får høre om hva en Gildehall er, hva den ble brukt til og hvem som brukte den.

Vikingaktiviteter

Vi tilbyr følgende aktiviteter:

Bueskyting: Elevene skyter med pil og bue. Lærere må beregne å måtte hjelpe med sikkerheten.

Vikingidrett: Elevene prøver på forskjellige vikingleker, noen er konkurranseleker, andre er samarbeidsleker og noen kan lekes på egenhånd. Lærere må beregne å måtte hjelpe med sikkerheten.

Slingring: Elevene fletter vikingarmbånd med partner. Armbåndene får de ha med hjem.


Sammenslåing av Omvisninger/vikingaktiviteter

Vi anbefaler at man velger 1-2 omvisninger pluss en aktivitet, eventuelt 2-3 omvisninger uten aktivitet.

Praktisk info

Oppmøte: Midgard vikingsenter

Fellesinformasjon ved booking av pedagogiske opplegg på Midgard vikingsenter

Oppmøte

Det er viktig å møte presist da opplegget skjer innenfor den planlagte tiden. Hvis man skulle bli forsinket er det viktig å ta kontakt med Midgard vikingsenter snarest mulig: 33 07 18 50.

Parkering

All parkering skjer ved Midgard vikingsenter. Det er ikke lov å parkere ved Gildehallen, med unntak av kjøretøy med parkeringstillatelse for forflytningshemmede, eller etter avtale.

Det tar ca. 10 minutter å gå fra parkeringen til Gildehallen. De som skal være med på opplegg med oppmøte ved Gildehallen må derfor beregne noe ekstra tid til å rekke opplegget.

Værforbehold

Alle våre pedagogiske opplegg har deler som foregår ute, så langt været tillater det. Det er derfor viktig å kle seg etter været.

I de tilfeller der været ikke tillater aktiviteter ute vil disse byttes ut med andre aktiviteter som kan gjennomføres under tak. Formidleren avgjør i samråd med læreren om aktiviteter ute kan gjennomføres eller ikke.

Mat og drikke

Det finnes benker og bord på utsiden av Midgard og Gildehallen som kan benyttes om man ønsker å ta med seg medbrakt mat. Ved behov er det også mulig å benytte konferansesalen på Midgard vikingsenter om den er ledig, men dette kan dessverre ikke garanteres. Hvis konferansesalen benyttes skal den forlates i samme tilstand som ved ankomst.

Innenfor vanlige åpningstider er det også mulig å kjøpe mat og drikke på Midgard vikingsenter. Når kafeen er åpen selges det enkle retter, i lavsesongen er det mulig å kjøpe kalde og varme drikker i tillegg til enkle kioskvarer. For mer info og åpningstider se våre nettsider.

Toaletter

Det finnes toaletter både på Midgard vikingsenter og ved Gildehallen (eget bygg på utsiden). Det er ikke tilgjengelige toaletter i Borreparken.

Andre tilbud inkludert i bestillingen

Inngang til museet innenfor vanlige åpningstider er inkludert i alle pedagogiske opplegg. Borreparken er gratis og tilgjengelig hele året. På kulturpunkt.no (også tilgjengelig som app) finnes det en kulturløype med informasjon om jernalder gravstedet. Vi oppfordrer alle skolegrupper til å benytte muligheten når de først er hos oss til å utforske både utstillinger og Borreparken.

Husk at innenfor museets åpningstider tar vi også imot vanlig besøkende. Vi setter pris på at dere hjelper oss å sikre at alle, både skoleklasser og vanlig besøkende, får en hyggelig opplevelse hos oss.

Tilpassede opplegg

Museumspedagogen tilpasser innhold og aktiviteter til aldersnivå, gruppestørrelse, årstid og tidsramme.

Nøkkelinfo

  • Midgard vikingsenter​
  • Vi tar imot barnehager, grunnskoler og videregående skoler. 
  • I tillegg har vi lang erfaring med å tilby tilpassede opplegg til voksenopplæringen, studenter og skolegrupper med spesielle behov.

Andre omvisninger

Det er også mulig å bestille tradisjonelle omvisninger i utstillingen, i Borreparken og i den rekonstruerte Gildehallen. Du finner mer informasjon om disse omvisningene her:

  • DKS på Midgard. Foto: Jonas Gusland.
    1/1
Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 1