Hopp til hovedinnhold

Saga Gokstad

  • 1/1

Rundt 130 år etter byggingen av verdens første rekonstruksjon av et vikingskip i Sandefjord er arbeidet med nok en rekonstruksjon av Gokstadskipet i gang. Arbeidet startet i 2020, og bak prosjektet som Oseberg Vikingarv, som også har laget rekonstruksjoner av Osebergskipet og Klåstadskipet. Deler av arbeidet utføres i Sandefjord, mens selve byggingen foregår på Vikingodden i Tønsberg. Skipet vil få navnet Saga Gokstad, og vil bli den mest nøyaktige rekonstruksjonen av Gokstadskipet, laget med utgangspunkt i ny forskning på vikingskipenes konstruksjon.

Forskning og ny kunnskap

Arbeidet innebærer grundige studier av Gokstadskipet, hvor det ses på materialbruk, verktøyspor og håndverksteknikker. Blant de detaljene som undersøkes er bruken av granrøtter, som fester skipsbordene til spantene. For å lære mer om bruk og bearbeiding av granrøtter i skipskonstruksjon samarbeider Oseberg Vikingarv blant annet med tradisjonelle kanobyggere i Nord-Amerika. Dette gir materialkunnskap som ikke lenger er tilgjengelig her i Skandinavia. Ved å gå grundig til verks i prosessen, oppnå ny kunnskap og formidle denne bidrar også arbeidet til økt kompetanse og kunnskapsproduksjon innenfor en rekke fagområder.

Frivillighet

I Sandefjord kløves store eikestokker og blir til skipsbord. Det lages også knær, spant og andre skipsdeler. Deretter fraktes materialene med vikingskip til Vikingodden i Tønsberg, hvor delene bearbeides videre og monteres. Alt arbeidet utføres med historiske teknikker og reproduksjoner av vikingtidens redskaper. Publikum inviteres til å delta i arbeidet, og får dermed både kunnskap om og en opplevelse av å bygge et vikingskip. I dagens samfunn ligger det en stor verdi i det å kunne senke tempoet, reflektere over betydningen av godt håndverk og være med på en prosess som har mer enn tusen år gamle røtter.

Bærekraft

For å bygge et vikingskip så autentisk som mulig kreves det variert kunnskap. Prosessen starter ute i skogen, hvor det letes etter det beste emne til det som skal lages. Ikke bare gjelder det de ulike delene som skal bli til skipet, det gjelder alt av utstyr som er nødvendig under bruk. Alt fra årer, kister, trebøtter og skåler må tåle hard bruk og sjøsprøyt. Ved å nøye velge ut riktig emne oppnås høy kvalitet og lang levetid. Dette er bærekraftig utnyttelse av naturressurser som også har en stor overføringsverdi. Et eksempel er vedlikehold av stavkirker og andre historiske bygninger, hvor den samme kunnskapen kan bidra til å bevare disse unike bygningene for ettertiden.

Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2