Hopp til hovedinnhold

Vestfoldmuseenes høstseminar 2024

Tema for seminaret var Representasjon i formidling, arkiv og samling.

  • 1/1

Her finner du oversikt over seminarets foredragsholdere, hva de snakket om og filmopptak av hvert foredrag:

"Stumme ting - Påfallende fravær"

Foredragsholder Mona Pedersen, avdelingsdirektør i Kvinnemuseet, Anno museum og Museumsnettverk for kvinnehistorie.

Det forventes at museene skal kunne stå for et mangfold eller ivareta grupper som ofte er fraværende eller usynlige i samlingene de er tuftet på. Reell representasjon og gjenkjennelse er viktige forutsetninger for engasjement. Hvordan kan vi jobbe innenfor de systemene som preger museumsfeltet i dag for en mer bevisstgjort praksis?

Del 1

Del 2

"Nye stemmer i arkivet et innsamlings og dokumentasjonsprosjekt for Drammen"

Foredragsholder Ann Tove Manshaus, seniorrådgiver i Vestfoldarkivet og koordinator for privatarkiv i Buskerud, leder for prosjektet «Nye stemmer i arkivet et innsamlings og dokumentasjonsprosjekt for Drammen». Styremedlem i Den norske Blue Shield komiteen og i Arkivarer uten grenser.

Bevaringsplan for privatarkiv i Buskerud viser at mangfoldet i Buskerud befolkning ikke avspeiles i det bevarte arkivmaterialet. I samarbeid med Drammen byarkiv har Vestfoldarkivet etablert et innsamling og dokumentasjonsprosjekt for Drammen. Hovedfokuset vil være på det kulturelle mangfoldet i foreningslivet, i arbeidslivet og på viktige nøkkelpersoner i miljøet. Målet er å bevare flere stemmer i fellesskapets arkiv.

Skeivt arkiv, hvem er vi, hva gjør vi og hvorfor er skeiv historie viktig?

Foredragsholder Bjørn André Widvey, rådgiver i Skeivt arkiv, UiB.

Hvordan jobber Skeivt arkiv? Hva er deres mandat, bakgrunn, hvordan jobber de opp mot gruppene de samler inn fra? Vi får høre om «Livsminne prosjektet».

"Delaktighet och relevans"

Foredragsholder Ylva Brännström prosjektleder i pedagogikk ved Malmö Konsthall.

Ylva vil fortelle om Malmö Konsthall s pedagogiske arbeid, med fokus på å være tilgjengelige og relevante for så mange innbyggere i Malmö som mulig. Arbeidet omfatter barns rettigheter og tilrettelegging for folk med ulik grad av funksjonsnedsettelse. Malmö er en by i Sverige med flest nasjonaliteter representert i befolkningen, men også en by hvor fattigdom blant barn er mest utbredt.

Del 2

Museer er ikke nøytrale - Hva betyr det i praksis?

Foredragsholder Charis Gullickson, Ph.D., hun/henne, i Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea

I Charis` doktorgradsprosjekt undersøkte hun offentlige kunstmuseer i Norge som samfunnsaktører. Gruppa «Museer er ikke nøytrale / Museat eai leat neutrálat» vokste ut av dette forskningsprosjektet. For Charis handler det om å lære å se (strukturer). Hvis museumsansatte ikke kan identifisere eksisterende strukturelle problemer, kan de heller ikke begynne å løse dem. Hvordan kan etikk og verdier være nyttige verktøy for å takle problemstillinger i museumspraksis?

Del 1

Del 2

"Hosting Critique: Revisiting Archives of Pakistani Migration to Norway"

Foredragsholdere Annelise Bothner By, seniorkurator i Interkulturelt museum, Noor Bahngu kurator og Sarah Kazmi, tverrfaglig kunstner.

This presentation will discuss Sarah Kazmi's solo exhibition Cooking, Time?, at Interkulturelt Museum, which visualizes the early history of Pakistani migration to Norway through counter archival processes . Reflecting on archives and museums, they will discuss issues around inclusion and consider the limits/ possibilities of institutions to host such critical returns.
Innlegget holdes på engelsk.

Del 1

Del 2

"Unge blikk og unge stemmer"

Seminaret følges gjennom dagen av en gruppe unge mennesker og Haugar Ung som vil dele sine betraktninger over møter med formidling i Vestfoldmuseene spesielt og refleksjoner over museale praksiser generelt, basert på dagens presentasjoner. Som dagens siste innslag vil de lede en åpen panelsamtale med en «Q and A sesjon».

Haugar Ung er et prosjekt drevet av Haugar kunstmuseum. Hvert år velges en gruppe unge ut til å være Haugar Ung representanter. Målet med gruppen er å gi ungdom relevante arbeidserfaringer fra kunst- og kulturfeltet. Samt å sammen jobbe for et godt ungdomsmiljø i Tønsberg. Prosjektet er også med på å bidra til at ungdom med minoritetsbakgrunn får en fot innenfor kunst- og museumsmiljøet.

Del 1

Del 2

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2