Hopp til hovedinnhold

Viking

Den første rekonstruksjonen av Gokstadskipet, bygget i Sandefjord og sjøsatt i 1893.

  • 1/1

Viking

13 år etter utgravingen av Gokstadskipet var den første rekonstruksjonen av skipet ferdig. Viking, bygget i Sandefjord, ble sjøsatt i februar 1893 og seilte noen få måneder senere over Atlanterhavet til verdensutstillingen i Chicago. Mannen som sto bak, var sjømannen Magnus Andersen fra Larvik.

Bakgrunnen for verdensutstillingen var feiringen av oppdagelsen av Amerika av Christofer Columbus. Andersen ønsket å skape mer oppmerksomhet rundt Leiv Eriksson og hans ferd til Nord-Amerika rundt år 1000. Han ville også bevise at et åpent vikingskip kunne gjennomføre en slik ferd over Atlanterhavet. Dette var ikke han første ferd i liten båt, allerede i 1886 førsøkte han å seile til Amerika med en 19 fot stor sjekte som havarerte i storm utenfor Newfoundland.

Skipet bygges

Til tross for motstand i pressen lykkes det å skaffe den nødvendige finansieringen til prosjektet. Christen Christensen som eide Framnæs Mekaniske Værksted i Sandefjord leverte det laveste anbudet og byggeprosessen startet i begynnelsen av september 1892.

Det ble lagt stor vekt på at Viking skulle være en mest mulig autentisk rekonstruksjon av Gokstadskipet. Det ble derfor bygget i eik og tok utgangspunkt i nøyaktige tegninger av originalen. I slutten av januar var skipet ferdig bygd og kunne sjøsettes.

Sjøsetting og folkefest

4. februar 1893 var dagen Viking skulle sjøsettes. Fjorden var dekkes av is og det var derfor laget en råk hvor skipet kunne ligge. En stor folkemengde samlet seg for å se på begivenheten, som ble feiret som en festdag i Sandefjord. Alle butikker var stengt, og det ble flagget over hele byen. Mange kom også med tog fra Kristiania og de andre Vestfoldbyene. En av de første gjestene som kom om bord etter sjøsettingen var Svend Foyn, som mente det var et godt skip. Han var imidlertid skeptisk til styreåren, som han ikke hadde særlig tiltro til. I dagene etter sjøsettingen kom det en rekke gratulasjoner, blant annet fra kong Oscar II og den amerikanske ambassadøren i Stockholm.

Etter sjøsettingen seilte Viking til Kristiania, hvor skipet skulle utrustes for ferden. I løpet av de 2 månedene skipet lå der ble det godt besøkt, noe som ga gode inntekter.

Mannskapet

De 12 mennene som seilte over Atlanterhavet med Viking var alle erfarne sjøfolk. Den yngste om bord var 20 år gamle Jens Bing Han dro som mange av de andre om bord til sjøs som 15 åring. Han ble senere kaptein og skipsreder. En annen av mannskapet, Rasmus Rasmussen fra Bergen, deltok i 1879 i et mislykket forsøk på å etablere en norsk koloni på Aldabraøya i det indiske hav. Førstestyrmann Johan Gustav Gundersen hadde tidligere vært med på et skipsforlis et sted ved ekvator. Han hadde med seg kone og to barn, og tilbrakte 3 døgn i livbåt før de kom fram til en europeisk koloni og ble reddet. Andrestyrmann Christian Christensen var godt kjent med kaptein Andersen etter at de sammen forsøkte å seile til Amerika i 1886.

Ferden starter

Med et mannskap på 12 personer om bord startet ferden søndag 9. april 1893. Ifølge Aftenposten var det fullt av tilskuere som ville få med seg den historiske begivenheten. Det var en rekke korte stopp i byene langs fjorden og videre på reisen langs kysten. Etter 12 dager nådde Viking fram til Bergen, hvor skipet ble liggende i en uke for å gjøre de siste forberedelsene og nødvendige reparasjoner. 30. april var skipet klart og forlot Bergen med kursen vestover

Internasjonal oppmerksomhet

I tillegg til den store oppmerksomheten Viking hadde fått i Norge var det også stor interesse fra utenlandske aviser, spesielt i Amerika. Amerikanske aviser hadde også illustrasjoner av skipet, som Andersen beskrev slik: «… men det kan ikke nægtes, at det til dels var nogen morsomme Vanskabninger af et Vikingeskib, de fik istand.»

Viking krysser Atlanterhavet

Etter avreisen fra Bergen søndag 30. april passerte Viking 4. mai mellom Fair Isle og Shetland. Dette var siste gang mannskapet så land fram til de passerte Newfoundland 27. mai. Deretter fortsatte seilasen sørover langs den amerikanske østkysten. På ettermiddagen 13. juni ankret Viking opp i New London, før de neste dag seilte videre til Newport. Seilasen gikk deretter videre til New York hvor de ankom 17. juni. Innseilingen til New York var en stor begivenhet, med tusenvis av tilskuere og en stor båtkortesje.

Under besøket var også Andersen i Washington. Da han tilfeldigvis gikk forbi det hvite hus gikk han innom for å undersøke muligheten for en audiens hos president Cleveland. Etter bare 20 minutters venting ble han tatt imot av presidenten, som viste seg å ha fulgt reisen til Viking med stor interesse.

Til verdensutstillingen

Etter 9 dagers opphold i New York gikk reisen videre mot Chicago. Mannskapet var nå forsterket med 24 studenter som skulle bistå som roere ved behov. Turen gikk oppover Hudson elven og gjennom Eriekanalen. 12. juli ankom Viking Verdensutstillingen i Chicago etter å ha blitt tatt imot av en flåte på over 50 skip på Michigansjøen. Det ble sagt at det var over 50 000 mennesker om bord i skipene. I tillegg var det rundt 135 000 besøkende til verdensutstillingen denne dagen.

Ferden fortsetter

31. oktober 1893 forlot Viking Chicago. Av det opprinnelige mannskapet var bare Magnus Andersen og styrmann Christensen igjen. Ferden gikk via elver og kanaler fram til Mississippielven som førte dem hele veien sør til New Orleans. Der ble skipet liggende over vinteren før det ble fraktet tilbake til Chicago og plassert utendørs ved Field Columbian Museum i 1895. Der ble det liggende under dårlig forhold fram til det ble etter hvert ble restaurert og flyttet til i Lincoln Park i 1919. Også der lå skipet utendørs under et tak fram til det måtte flyttes i 1994 på grunn av en utvidelse av Lincoln Park Zoo. En gruppe norskamerikanere sørget for å flytte skipet, men klarte ikke å finne et nytt fast sted det kunne utstilles. Etter to år klarte imidlertid en annen gruppe norskamerikanere å få det flyttet til Good Templar Park i Geneva, Illinois, hvor Viking fortsatt befinner seg i dag. Skipet er i dag den største bevarte gjenstanden fra Verdensutstillingen i Chicago, i tillegg til å være den første rekonstruksjonen av Gokstadskipet.

Foreningen Friends of the Viking Ship ble opprettet i 2008 med formål om å bevare Viking for ettertiden og bygge et eget museum til skipet. I perioden 2010-2015 sørget foreningen for nødvendig restaurering, og Viking er i dag i god stand. I 2022 ble det dekorerte dragehodet og halen til Viking gjenoppdaget i kjelleren til Chicago Museum of Science of Industry, som i dag holder til i den opprinnelige bygningen til Field Columbian Museum. Dragehodet og halen har blitt restaurert og er i dag utstilt ved det offentlige biblioteket i Geneva.

I 2023 ble en færing som var med Viking på ferden gjenoppdaget ved det norskamerikanske museet i Decorah, Iowa. Færingen hadde vært der siden 1980-tallet, og blir nå restaurert. Målet er at den skal overføres til foreningen Friends of the Viking Ship og flyttes til Geneva.

Foreningen har i januar 2025 inngått avtale om en tomt i Geneva hvor målet er å bygge et museum i løpet av 2-3 år. Håpet er at Viking etter 132 år skal få et permanent hjem for første gang (E-post fra Bjorn Rektorli, 20.1.25).

Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2